Hartverwarmende steun na brand en sloop in aanbouw zijnde woning

Artikel geplaatst op: 19-04-2017

SOMMELSDIJK – Een jaar lang aan gebouwd. Geheel zelf. Elk vrij uurtje erin gestopt, dagelijks tot 's avonds elf uur. Prachtig om te doen en om naartoe te werken. Maar ook zwaar, een zwaar wissel trekkend op het privéleven: overdag actief in het eigen bouwbedrijf en daaromheen nog het bouwproject van je eigen huis runnen. Het was goed dat 't er bijna op zat en er werd naar uitgekeken om er nu toch gauw intrek in te kunnen nemen, in het huis van je dromen. Tot die nacht van 23 op 24 maart in één keer alles rigoureus omverwierp, toen een felle brand in de aanbouw van het huis zó toesloeg dat al gauw duidelijk werd dat het hele huis met de grond gelijk gemaakt moest worden.

Het overkwam het gezin van Cor en Ina Kieviet uit Sommelsdijk, enkele weken geleden. Met belangstelling werd de bouw, door Cor zelf uitgevoerd, door verschillende dorpsbewoners gevolgd. Een prachthuis naar dito ontwerp verrees er aan Langeweg 109 te Sommelsdijk. En er was best veel waardering voor de bouwer c.q. toekomstige bewoner, die deze bouwklus zelf uitvoerde in elk uurtje vrijetijd dat 'ie had. En zijn doorzettingsvermogen was niet vergeefs. Langzaam maar zeker vorderde het bouwproces en het moment waarop het voltooid genoemd kon worden was al in zicht gekomen. Verbazing en verbijstering was er dan ook alom in Middelharnis en Sommelsdijk, toen overdag het nieuws zich verspreidde dat in de nacht ervoor dit bouwproject door brand was getroffen. En dat de brand waarschijnlijk nog was aangestoken ook. Van Cor zelf maakten verslagenheid en verlamming zich meester op het moment dat hij, niet als eigenaar of als bouwer, maar nu als brandweerman onder ogen moest zien dat z'n eigen werk, een stukje levenswerk, genadeloos de vernieling in ging. Eén groot raadsel was 't op dat moment nog, hoe dít zo kon ontstaan…

VervolgInmiddels is het enkele weken later. En we vroegen Cor voorzichtig naar het vervolg. "Tja, in 't begin sta je als verlamd", reageert Cor. "Maar gelukkig ben ik ook nuchter en besef ik dat we er niet veel aan hebben als we bij de pakken neer zouden gaan zitten. We zullen verder moeten." Hoe, werd al gauw duidelijk, vertelt Cor. "We hebben er een paar experts bij gehad. Niet alleen de houten aanbouw was verwoest, maar duidelijk was dat ook de kap van het huis af en vernieuwd moest worden." Terwijl hij vertelt, pakt Cor z'n mobiele telefoon erbij en laat hij foto's zien van hoe 't in de woning eruitzag na de brand. "Kijk, zo zag 't er in het hele huis uit. Alles zwart, terwijl in huis geen vuur geweest is, alleen maar rook. Maar die was zo heet dat boven en beneden álle ruiten gesprongen zijn en de brandweermannen die naar binnen zijn geweest er niet eens konden lopen, maar vanwege de hitte op hun knieën vooruit moesten. Toen na de brand de experts erbij kwamen, kwamen die al gauw tot een conclusie die verschrikkelijk hard bij me aankwam: deze rook- en roetschade krijg je er nooit meer uit, maar hier blijf je altijd last van houden. De woning kan beter worden afgebroken! De verzekering begon er niet eens aan om uit te rekenen wat 't zou gaan kosten om alles schoon te maken." En in plaats van in mei er intrek in te nemen, kon de woning met de grond worden gelijkgemaakt. Op de fundering na.

DoortastendCor is toen doortastend te werk gegaan. "Als de hele woning herbouwd moet worden, dan moet de bestaande bouw zo gauw mogelijk weg, dan wil ik vóór de aanstaande bouwvakvakantie de nieuwbouw onder de kap hebben en wil ik er vóór de Kerst intrek in kunnen nemen!" Een duidelijke maar strakke planning, die er ook aan bijdraagt dat voor Cor en Ina de tweede bouwperiode te overzien blijft. Geen bouw die opnieuw in de vrije tijd plaats gaat vinden, maar waaraan Cor nu overdag aan het werk gaat, met gebruikmaking van de diensten van collega's. Vorige week is de bijna voltooide woning van Cor en Ina tegen de vlakte gegaan. In vier dagen tijd is een jaar werk letterlijk in puin gegaan. En ook dit werk hebben verscheidene dorpsbewoners gevolgd, verbouwereerd dat 't op deze plek zó uit zou pakken. "Ik ben blij dat 't in zo korte tijd opgeruimd is allemaal, anders bleef je ernaar kijken en nu móeten we wel verder."

Hartverwarmend"Ja, hartverwarmend is de onvoorstelbare hoeveelheid steunbetuigingen die we overal vandaan krijgen, van zowel mensen die we kennen als voor ons onbekenden, en van zowel het eiland als van mensen ver daarbuiten, die de berichten op Facebook hebben gezien. De woonkamer staat vol met kaarten en bloemen, die we vanuit medeleven hebben gekregen. Ook degene die ons huidige huis gekocht heeft, staat ons toe dat we niet – zoals was afgesproken – volgende maand al uit ons huis moeten, maar dat we er mogen blijven tot september. Ook daar zijn we heel blij mee. De vele steunbetuigingen doen ons echt goed!"

En de daders, zijn die al in beeld?"Tja, in 't dorp wordt gezegd dat ze weten wie 't zijn. Maar er moet natuurlijk voldoende bewijslast zijn. En is het je niet opgevallen? Het was in de achterliggende maanden nogal eens raak met branden 's avonds of 's nachts, maar na ons huis is er niks meer gebeurd. Ze zullen er zelf ook wel van geschrokken zijn dat 't zo uit zou pakken. Maar het onderzoek loopt."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!