“Goeree-Overflakkee is een eiland dat om beleving vraagt”

Artikel geplaatst op: 18-04-2017

OOLTGENSPLAAT – Goeree-Overflakkee had er nog geen, maar sinds donderdag 13 april in één keer twee: Toeristische Overstappunten. De ene bevindt zich in Ooltgensplaat, de andere in Stellendam. En met de officiële opening van die in Ooltgensplaat werd ook die in Stellendam voor geopend verklaard. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland en wethouder Frans Tollenaar verrichtten donderdagmiddag de openingshandeling van beide overstappunten door het onthullen van twee informatiepanelen die bij een Toeristische Overstappunt (TOP) horen.

Een TOP is bedoeld als markerings- en startpunt voor een fiets- of wandelroute in een bepaald gebied. Recreanten die de fiets achterop de auto meegenomen hebben, kunnen hier hun auto parkeren en op de fiets verder het gebied verkennen. Of te voet natuurlijk. Een TOP is dan ook voorzien van twee informatiepanelen: de één laat meerdere wandelroutes in het betreffende gebied zien, met verschillende afstanden, de andere welke fietsroutes er kunnen worden gereden. En beide geven aan welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt. Bovendien kun je door middel van een op de panelen aangebrachte QR-code de routes ook op je smartphone krijgen, zodat je die onderweg altijd op zak hebt. Een TOP is vooral herkenbaar aan de vijf meter hoge spriet in de vorm van een gebogen groene grashalm. Op de grond eromheen is een grote O-vormige stalen bodem aangebracht met aan de ene kant van de cirkel een bankje en aan de andere kant de twee routepanelen. En in de buurt is altijd horeca aanwezig.

SamenwerkingHet aanwijzen van Ooltgensplaat en Stellendam als TOP-locatie op Goeree-Overflakkee is tot stand gekomen door de Stichting TOP Routenetwerken als projectleider, in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee. De kop van het eiland – met z’n natuur, strand, zee en duinen, het historische Goedereede en Stellendam met z’n visserij en zeehondenopvang – het is natuurlijk al decennialang een begrip als toeristische trekpleister. De andere kant van het eiland is minder bekend. Maar eveneens gelegen aan het water en met de prachtige natuur van de Hellegatsplaten heeft ook dit gebied veel te bieden voor de wandel- of fietsliefhebber.

SymboolNiet alleen de gemeente maar ook de provincie heeft bijgedragen aan de realisering van de TOP’s op Goeree-Overflakee. En gedeputeerde Han Weber was erbij toen vorige week de officiële opening plaatsvond. “TOP staat symbool voor het mooie, leuke en goede dat de provincie te bieden heeft, en om de recreant en de toerist te lokken het gebied in te trekken en verder te verkennen. Goeree-Overflakkee is prachtig, met een heel mooie infrastructuur voor wandelaars en fietsers. Reden genoeg om hier een paar dagen te blijven. De TOP’s helpen daarbij als herkenningspunt en als startpunt. En doordat ze altijd gesitueerd zijn in de nabijheid van horeca zijn ze ook goed voor de plaatselijke economie. Ik ben heel blij dat we vandaag weer een belangrijke stap hebben kunnen zetten in het versterken van de recreatieve netwerken in Zuid-Holland.”

BelevingOok wethouder Frans Tollenaar is blij met deze toeristische voorziening. “Goeree-Overflakkee is een eiland dat om beleving vraagt. En Ooltgensplaat ís een prachtige omgeving om te beleven, om in stil te staan, voor je uit te staren en het gebied op je in te laten werken. Met de natuurorganisaties werken we er momenteel hard aan om de natuurgebieden ook ín te kunnen. Het wordt alleen maar mooier, beter en meer, zowel voor de toerist als voor de eigen inwoners. De realisatie van de twee TOP’s op Goeree-Overflakkee zorgt voor een prachtige uitbreiding en aanvulling van de recreatiemogelijkheden op ons mooie eiland. En misschien moeten we er eens over denken om ook bij de Slikken van Flakkee nog een TOP te realiseren.”

UitbreidingDe uitbreiding van het TOP-netwerk met Ooltgensplaat en Stellendam brengt het aantal TOP’s in de provincie Zuid-Holland op 46 en het gehele netwerk – omvattend de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant – op 56. Jaarlijks geeft de Stichting TOP Routenetwerken een nieuwe kaart uit waarop in het gebied alle TOP’s zijn aangegeven. Die in Ooltgensplaat bevindt zich bij de parkeerplaats op de hoek Havendijk/Dorpsweg en die in Stellendam aan de Meester Snijderweg, net voorbij de visafslag richting Goedereede Havenhoofd.

Zie voor meer informatie www.toproutenetwerk.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!