Uitslaande brand verwoest één van de oudste panden van Ooltgensplaat

Artikel geplaatst op: 18-04-2017

Een felle uitslaande brand heeft dinsdagmorgen 18 april het woonhuis op de hoek Voorstraat/Molendijk in Ooltgensplaat volledig verwoest. Rond tien voor half elf is de brand ontstaan, waarna het vuur razendsnel om zich heen greep. Door het vele hout waarmee dit uit 1690 stammende pand vanbinnen is opgebouwd, brandde de woning al gauw als een fakkel en sloegen de vlammen aan alle kanten naar buiten. Ook een naast de woning geparkeerde auto is geheel in vlammen opgegaan. Omwonenden zagen verschillende mensen blootsvoets naar buiten rennen om zich het vege lijf te redden. Een hond en een poes zijn ook in veiligheid gebracht.

Vrijwel meteen na de eerste brandmelding werd opgeschaald naar middelbrand. Aan de hand van de enorme rookontwikkeling, die halverwege het eiland te zien was, schaalde de aanrijdende brandweer al snel verder op naar grote brand. Vanwege de omgevingssituatie, en ten behoeve van de waterwinning, werd uiteindelijk opgeschaald naar GRIP1. Aan de ene kant van het brandende huis is een woning aangebouwd. Aan de andere kant - met slechts een smalle Molendijk ertussen, waarin ook nog een brandend voertuig - zijn het Oude Raadhuis en aangebouwde panden gevestigd. Door de rookontwikkeling moesten de direct omwonenden worden geevacueerd. Zij zijn tijdelijk ondergebracht op andere adressen. Honderden jaren is het nu uitgebrande pand in gebruik geweest als bakkerij. Na een aantal jaren leeg te hebben gestaan, werd het zo'n vijf jaar geleden vanuit vervallen staat gerenoveerd. Het was één van de oudste panden van Ooltgensplaat. Nu kan het als verloren worden beschouwd. Vanwege instortingsgevaar is de omgeving van het huis afgezet, naderhand heeft de brandweer het bovenste deel van de voorgevel omgehaald. Vele brandweervoertuigen uit de wijde regio kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden, maar er viel weinig meer uit te richten dan alleen de aangrenzende gebouwen nat te houden. In hoeverre die rook- en waterschade hebben opgelopen moet nog worden onderzocht. Om 13.55 uur kon het sein 'Brand meester' worden gegeven. Er wordt rekening mee gehouden dat de brand is ontstaan doordat één van de in huis aanwezige kinderen met vuur heeft gespeeld. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel moesten twee mensen door ambulancemedewerkers worden geholpen omdat ze teveel rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar het ziekenhuis.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!