Tien jaar PCOB Goeree-Overflakkee

Artikel geplaatst op: 13-04-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op Goeree-Overflakkee is deze maand precies tien jaar lang een eigen afdeling actief van de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB). Vóór tien jaar geleden waren op het eiland al wel inwoners lid van de PCOB, maar naar bijeenkomsten werd niet of nauwelijks gegaan omdat die allemaal ‘aan de overkant’ werden gehouden. Dat veranderde toen op 11 april 2007 ook op Goeree-Overflakkee een afdeling werd opgericht. Wat is de PCOB eigenlijk en wat doet de eilandelijke afdeling zoal? Voorzitter Jan van Gurp en secretaris Henny Grootenboer vertellen erover.

Kort gezegd is de PCOB een bond die zich vanuit Bijbels perspectief inzet voor de belangen van alle 55-plussers in Nederland in het algemeen en in het bijzonder voor hen die als lid bij de bond zijn aangesloten. Belangen op het gebied van wonen, inkomen, zorg, welzijn, veiligheid en mobiliteit, zowel landelijk als op lokaal niveau. Daartoe volgt de PCOB de ontwikkelingen die er zijn in politiek en samenleving en staat ze in contact met de politiek en andere bestuurders. Regelmatig is er overleg met ministers en Tweede Kamerleden. En natuurlijk met gemeenten waar het decentraal beleid betreft. Daarnaast is er sprake van verregaande samenwerking met de KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland.

Voor alle seniorenOp regionaal niveau zijn er de PCOB-afdelingen, in totaal zo’n 325, waar die van Goeree-Overflakkee er één van is. “Omdat bijeenkomsten en activiteiten allemaal ver weg plaatsvonden, werd meer en meer de behoefte gevoeld aan een eigen eilandelijke afdeling”, zegt Jan van Gurp. “Het is vooral Ad Hutink geweest die zich er ontzettend voor heeft ingespannen, samen met enkele anderen, dat die afdeling er daadwerkelijk kwam. Bij de oprichting waren er 35 leden, nu zijn dat er 275. En eigenlijk zouden we iederéén die ouder is dan 55 wel als lid willen verwelkomen. Want wanneer onze belangenbehartiging succes boekt, profiteren niet alleen de leden daarvan maar heeft dat z’n uitwerking voor alle ouderen in de samenleving. Ten diepste zijn we dus voor alle senioren actief. Wij zijn geen politieke of kerkelijke organisatie. We hanteren wel de Bijbel als richtsnoer, maar we zijn interkerkelijk, Van Maasbach tot Moerkerken, om met wijlen ds. J.H. Velema te spreken.”

Sociaal en educatiefOp Goeree-Overflakkee organiseert de afdeling regelmatig bijeenkomsten. Daarvoor is verenigingsgebouw De Hoeksteen, aan de Ring in Middelharnis, altijd al plaats van samenkomst geweest. De bijeenkomsten hebben vanwege ontmoeting en gezelligheid niet alleen een sociale functie, maar zijn nadrukkelijk ook educatief bedoeld vanwege de informatieve thema’s die tijdens de bijeenkomsten centraal staan, uiteraard gericht op wat voor senioren goed, nuttig of handig is om te weten. Wie advies nodig heeft betreffende één van de gebieden waarmee de PCOB zich voor haar leden bezighoudt, kan ook daarvoor bij de afdeling aankloppen. Daarnaast wordt enkele malen per jaar een mooie reis georganiseerd, waaraan ook mensen met lichamelijke ongemakken of beperkingen kunnen deelnemen. “En inderdaad”, zegt Henny Grootenboer, “het sociale aspect heeft binnen de afdeling een warme plaats. Omzien naar elkaar staat hoog in het vaandel. Het voelt soms als één grote familie.”

VoordeelLeden van de PCOB ontvangen een pas waarmee ze op tal van terreinen voordeel genieten. Ook krijgen ze maandelijks het magazine ‘Perspectief’, met daarin allerlei nuttige informatie en andere lezenswaardigheden. Voor leden van de afdeling Goeree-Overflakkee is bij het blad een eigen nieuwsbrief ingesloten. En voor wie meer wil weten is er natuurlijk de website www.pcob.nlen heeft de PCOB-afdeling Goeree-Overflakkee een eigen facebookpagina: https://www.facebook.com/PCOB.GO.

Op de foto het bijna voltallige bestuur van de PCOB-afdeling Goeree-Overflakkee. 


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!