Informatiebijeenkomst Herdenking 65 jaar Watersnoodramp

Artikel geplaatst op: 13-4-2017

OUDE-TONGE - In 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. De stormvloed van 1953 was een gebeurtenis van enorme betekenis voor de samenleving, die een blijvende plek inneemt in de collectieve herinnering. De Watersnoodramp is één van de 50 vensters in de canon van de Nederlandse geschiedenis.

Goeree-Overflakkee werd zwaar getroffen door de ramp. In het dorp Oude-Tonge overleefde tien procent van de inwoners de ramp niet en is daarmee het zwaarst getroffen dorp van de Watersnoodramp. In Battenoord/Nieuwe-Tonge speelde zich een tragedie af. Deze is op een bijzondere manier vastgelegd in nog nooit gepubliceerde ooggetuigenverslagen.Het plan is ontstaan om op en rondom Battenoord en Oude-Tonge een unieke tentoonstelling te maken. Deze vindt plaats in de buitenlucht en op authentieke locaties. De laatste generatie overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers én ooggetuigen werken intensief aan de tentoonstelling mee.

Tentoonstelling

De tentoonstelling "Ooggetuigen van de Watersnoodramp" heeft mede tot doel: de beeldvorming te veranderen dat de ramp uitsluitend een Zeeuwse ramp was; het verhaal te vertellen op basis van de meest authentieke verhalen, namelijk nog nooit gepubliceerde ooggetuigenverslagen die direct na de ramp zijn opgesteld, en op basis van zeer authentieke objecten en onbekend beeldmateriaal; slachtoffers op een bijzondere manier te herdenken en helden op een bijzondere manier te eren.

Bijeenkomsten toelichting

De initiatiefnemers stellen het op prijs de inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge tijdig te informeren. Op 19 en 20 april lichten zij hun plannen toe. Op 19 april bent u welkom om 19.30 uur in het Parochiehuis te Oude-Tonge, Voorstraat 15. Op 20 april bent u welkom om 19.30 uur in Ons Dorpshuis te Nieuwe-Tonge, Korteweegje 14.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ada Overwater, beleidsadviseur Erfgoed en Cultuur, via het algemene telefoonnummer 14 0187.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!