Portrettenexpositie ‘Gezicht van een eiland’

Artikel geplaatst op: 10-04-2017

MIDDELHARNIS – Dat de ene expositie de andere niet is, is natuurlijk vanzelfsprekend. Ook dat de ene schilderijententoonstelling de andere niet is. Zo werd vorige week woensdagavond in het Diekhuus in Middelharnis een schilderijenexpositie geopend die best apart is, waar een verhaal achter zit.

Het gaat over de expositie ‘Gezicht van een eiland’, van Caspar Lindeman uit Sommelsdijk. Caspar (53) is drie jaar geleden op Goeree-Overflakkee komen wonen, samen met z’n vrouw Marloes Jacobs. Als hobby beleeft Caspar veel genoegen in het maken van schilderijen, vooral portretten. Na zijn verhuizing van Rotterdam naar Sommelsdijk heeft hij zich toegelegd op een serie portretten van mensen die hij of zijn vrouw op Goeree-Overflakkee leerden kennen. Die hen in positieve zin opvielen, “mensen die op een positieve manier het eiland een gezicht geven”, zo verwoordt Caspar het zelf. Hij maakte de schilderijen aan de hand van foto’s van zijn onderwerpen zoals hij ze op internet vond. “Ik werk het liefst op de klassieke manier”, geeft Caspar aan. “Mijn uitdaging is het vangen van de blik en het weergeven van een treffende gelijkenis.” Zo kwam ook de serie tot stand, zo’n dertig portretten, geschilderd in olieverf, die diverse personages uit allerlei geledingen van de eilandelijke samenleving laat zien. Zo is de bestuurlijke wereld vertegenwoordigd met portretten van de burgemeester, de wethouders Daan Markwat, Gerrit de Jong, oud-wethouder Marnix Trouwborst en directeur Anne Verhey van het Diekhuus. De medische wereld met onder andere Paul C. van der Velden, directeur Janneke Koningswoud van hospice Calando, apotheker Boudewijn van den Aarsen en de huisartsen Dogterom en Roks. De culturele wereld met Jaap Peeman, Hans van der Wulp, Pau Heerschap, Rinus Verhage, Wim Soeters en Paul Stark. De wereld van de media met Hans Villerius van Eilanden-Nieuws. De bouwsector met makelaar Martijn Akershoek en met keukenleverancier Jan Tieleman. En de uitvaartwereld met Theo Struik en Wendy Tuns. Caspar Lindemans leidde woensdag zijn expositie in met een presentatie waarin hij ook zelfportretten in allerlei uitvoeringen voorbij liet komen, dikwijls voorzien van een flinke toef humor. In elk schilderij zit in totaal zo’n vijftig uren werk, zo gaf Caspar aan, die ’t woensdag een aangenaam moment vond om alle originelen, ofwel de geportretteerden, in ’t echt te ontmoeten. En voor de originelen was ’t apart om zich op deze manier in de ogen te kunnen kijken. De expositie is tot 15 mei te bezichtigen in de gang van het Diekhuus.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!