Fort Prins Frederik zet deuren open voor het publiek

Artikel geplaatst op: 4-4-2017

OOLTGENSPLAAT – Goed nieuws voor liefhebbers van cultuurhistorisch erfgoed: op zaterdag 15 april staan de deuren van Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat open voor het publiek. Dit om de opening van het fortenseizoen luister bij te zetten. Volgens eigenaar Ivo Donker is het de eerste keer dat het hele fort en de donjon toegankelijk zijn.

Behalve Fort Prins Frederik zijn ook andere forten van de Stelling van het Hollandsch Diep en het Volkerak op zaterdag 15 april geopend. Het gaat om de Brabantse forten De Hel, Sabina en Bovensluis en het nabij Numansdorp gelegen Fort Buitensluis. "We organiseren de opening van het fortenseizoen met elkaar. Het is de eerste keer dat we er samen invulling aan geven. Op elk fort is iets anders te doen, maar het overkoepelend thema is verbinden. Er varen pontjes om van het ene naar het andere fort te komen."

Unieke kansInzoomend op het fort in Ooltgensplaat: "Het fort is open voor iedereen. Een unieke kans om het te bekijken, waar je maar wilt. Dat is nog nooit eerder gebeurd. Mensen die nieuwsgierig zijn moeten zeker naar het fort komen. Een groep vrijwilligers zorgt voor een hapje en een drankje, er hangen kleurplaten die vooraf zijn uitgedeeld op de basisscholen in Ooltgensplaat en Bram den Exter verzorgt rondleidingen."

Fort Prins Frederik moet zijn oude grandeur terugkrijgen. De nieuwe eigenaar is samen met een groep vrijwilligers begonnen het enigszins verwaarloosde en vervuilde geheel aan te pakken. Er is al veel gesnoeid, maar er moet nog veel meer groenonderhoud plaatsvinden. Om nog maar te zwijgen over de wegen, die wel een egalisatiebeurt kunnen gebruiken, en het onderhoud van de bouwwerken zelf. Door begroeiing op het dak is er lekkage ontstaan. Op het park ligt voorts het nodige bouwafval en zwerfvuil.

"Het plan is om hier snel tot een normale situatie te komen. We ruimen de boel op en brengen het groen en de wegen op orde", aldus Ivo Donker. "In het gebouw zien we kansen voor een gezonde exploitatie. We zijn op zoek naar een passende horeca-exploitant, met wie we een plan kunnen uitwerken. Het is belangrijk dat dit monument toegankelijk is voor iedereen. Er zijn mogelijkheden genoeg. Kijk maar naar andere forten."

Wandelen en fietsenDe toekomst van Fort Prins Frederik is als het aan Donker ligt duidelijk en aantrekkelijk: een monumentaal erfgoed, het grootste van Goeree-Overflakkee, waar de regio trots op kan zijn, waar je kunt wandelen en iets kunt eten en drinken. En waar je kunt fietsen, want het plan is om de voormalige toegangsburg in ere te herstellen, zodat het fietspad niet langer langs het fort loopt, maar eroverheen.

Donker is lyrisch over het fort. "Een fantastisch monument. Het is er heerlijk rustig en het gebouw is betoverend. Het is ook het enige fort in Nederland met een losstaande donjon. Heel speciaal, alleen bij Breskens stond iets vergelijkbaars, maar dat is afgebroken. Je moet heel ver Frankrijk in rijden om nog een fort met een losse donjon te zien."

Wie wil helpen met snoeien en opruimen, is van harte welkom. Aanmelden kan via erfgoedfortprinsfrederik@gmail.com. Wie ijsselsteentjes wil bijdragen voor het herstel van de donjon kan die op 15 april meebrengen en zich zo op een symbolische en zeer welkome wijze verbinden met het fort. Ook tips over restanten ongebruikte ijsselsteentjes zijn welkom.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!