Ruim miljoen jonge palinkjes uitgezet

Artikel geplaatst op: 3-4-2017

BROUWERSHAVEN – Onder grote belangstelling zijn vrijdagmorgen door twee kotters meer dan een miljoen glasaaltjes uitgezet in het Grevelingenmeer. De aaltjes zijn afkomstig van de Franse kust, meegevoerd door oceaanstromingen vanaf hun geboorteplek in de 6.000 kilometer verderop gelegen Sargassozee (Bermudadriehoek). De jonge palingen kunnen niet zelfstandig langs de Europese kustbarrières komen om zoetwater te bereiken, waar ze op kunnen groeien. In heel Europa geldt daarom de verplichting om jonge paling in zoetwater uit te zetten. Dit ligt vast in de Europese Aal-verordening en het Nederlands Aal-beheerplan.

Door Jaap Ruizeveld

Deze maanden worden er op een drietal locaties in ons land miljoenen jonge palingen (aaltjes) uitgezet. Stichting DUPAN ( Duurzame Palingsector Nederland) coördineert dit gebeuren, dat mede mogelijk wordt gemaakt door het ministerie van Economische Zaken. Voor de aankoop van glas- en pootaal is steun verleend vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij. Het project wordt medegefinancierd door het Eel Stewardship Fund. Per vrachtwagen waren vrijdagmorgen 68 dozen - bij elkaar 350 kg - vanuit Frankrijk naar de Loskade in Brouwershaven gebracht. Daar werden de dozen vervolgens uitgeladen en op het dek van de kotter Bru 49 en op een kleiner vaartuig gezet. Alles gebeurde uiterst zorgvuldig. De inhoud van de dozen werd gewogen en op kwaliteit gecontroleerd. Beroepsvissers zorgden er later voor dat de krioelende aaltjes in het Grevelingenmeer 'te water' gingen.

NatuurvoordeelMet interesse volgden talrijke belangstellenden deze ceremonie en men kreeg ruime toelichting. De herbevolking levert een direct natuurvoordeel op. In veel gebieden waar grote hoeveelheden glasaal zich verzamelen, zoals in en bij de Engelse- en Franse riviermondingen, zou anders het overgrote deel van die glasaaltjes sterven. Sinds 6 jaar wordt aan de Europese kusten een toename van de palingstand gemeten. De glasaal wordt uitgezet in door de overheid geselecteerde gebieden. Wanneer ze tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze vanuit deze leefgebieden naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen, vertelt Norbert Jeronimus van DUPAN. In deze stichting werken palingkwekers, palingvissers en palinghandelaren samen om het herstel van de palingstand in Nederland te bevorderen. DUPAN beheert het Eel Stewardship Fund voor Nederland. Naast het herbevolken van Nederlandse wateren met jonge paling, investeert de stichting vanuit dit fonds in het - over de dijk helpen - van volwassen palingen naar zee en houdt zij zich bezig met wetenschappelijk onderzoek.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!