Vijf jaar Repair Café: Goed gereedschap voor ontwikkelingslanden

Artikel geplaatst op: 31-3-2017

MIDDELHARNIS – De gedreven vrijwilligers van het Repair Café in Middelharnis repareren al vijf jaar, samen met de bezoekers, kapotte huisraad, kleine apparaten en allerlei andere spulletjes zoals bijvoorbeeld speelgoed. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt de opbrengst van de bijdragen van de Repairdag zaterdag 1 april, geschonken aan de Stichting Gered Gereedschap, zodat mensen in ontwikkelingslanden een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Na een enthousiaste maar voorzichtige start in het Diekhuus op 31 maart 2012, onder leiding van Fred Warbroek, heeft het Repair Café Middelharnis nu een vast onderkomen bij Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg, industrieterrein Oostplaat. Vrijwilliger Inge de Vries: "Joost van Welsenis van Goed voor Goed is een geweldige gastheer. We sluiten qua manier van doen en hergebruik van goederen, goed op elkaar aan en versterken ook elkaar." In een van de hallen van Goed voor Goed kan het Repair Café een ruimte gebruiken voor reparaties. "Elke eerste zaterdag van de maand, werken we hier en we hebben ook de mogelijkheid ons materiaal op te slaan." Veel vaste klanten dragen het Repair Café een warm hart toe. "Ze spaarden voor ons de zegeltjes van de gereedschapsactie van de Agrimarkt." Onder de negentien vrijwilligers zijn er elf met (elektro) technische, elektrische en/of mechanische achtergrond of ervaring. Ook zijn er drie naaisters en een aantal gastvrouwen. Het is een heel gemengd gezelschap van jong tot oud. Gepensioneerden, maar ook werkende mensen met een gezin. Voor het beheer van het magazijn zoekt men momenteel nog iemand. En wanneer er meer technici komen die zich doordeweeks als vrijwilliger kunnen inzetten, wordt repareren met de jeugd en andere doelgroepen een mogelijkheid. Een van de monteurs is Jaap Kalle uit Melissant. Voorheen werkte hij onder andere als bankwerker en later als reparateur op een werkplaats met Princess apparatuur. "Met name elektronica vind ik heel fascinerend. Je kan het niet zien, niet horen, alleen merken dat het werkt." Kalle vindt het werken bij het Repair Café hartstikke leuk om te doen. "Die blije gezichten als de reparatie is gelukt!" Repair Café is geen concurrent van de vakman. "Veel zaken zijn heel arbeidsintensief en worden niet (meer) gerepareerd. Wij voeren de reparatie samen met de inbrenger van het kapotte artikel uit. Als een soort burenhulp. En natuurlijk met het doel om minder weg te gooien. Dat is duurzaam!" (Tekst: Maria Evers; foto: JanGeorg Bakker)


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!