Stellendamse jongens helpen de politie een handje

Artikel geplaatst op: 28-03-2017

STELLENDAM - Dankzij twee alerte jonge jongens uit Stellendam, Bart Tanis en Gijs 't Mannetje, konden zaterdagavond 18 maart twee inbrekers worden ingerekend. Het zou zo maar een spannend verhaal uit een jongensboek kunnen zijn, maar aan dit verhaal is echt niks verzonnen. Daarvan getuigt de vangst wel die de politie die zaterdag kon doen, eenvoudigweg doordat Bart en Gijs spelenderwijs zo alert zijn geweest. Twee inbrekers die in Goedereede door de bewoners werden overlopen en vervolgens op de vlucht sloegen, konden binnen twee uren al in de kraag worden gevat. En niet alleen de alertheid van de jongens was daarbij van betekenis, ook het systeem van de groepsapps van GOalert heeft bij deze aanhouding z'n nut bewezen. Reden genoeg om én Bart en Gijs met hun ouders én het team van GOalert in het politiebureau uit te nodigen om ze te bedanken en in het zonnetje te zetten. Want de boodschap was duidelijk en werd ook zo verwoord: de politie kan het niet in z'n eentje, maar heeft de oren en ogen van de burgers nodig.

Het is zaterdagmiddag 18 maart. Bart en Gijs komen van de voetbal vandaan. Liefst blijven ze nog even buiten in plaats van dat ze meteen naar huis gaan. "Maar wat gaan we dan nog doen?", vragen ze aan elkaar. "We gaan nog even naar de skatebaan", besluiten ze. Als ze langs woonzorgcomplex 't Spectrum fietsen, zien ze hoe daar een langzaam rijdende auto stopt. Twee getinte mannen stappen uit. "Heb jíj die hier wel eens gezien?" "Nee, ik niet eigenlijk." "Moet je kijken, wat zóeken die daar joh?" Aan de Willem de Jagerstraat en het Johan Frisopad kijkt het tweetal overal naar binnen. En de tuinen vinden ze ook nogal interessant. "Weet ík 't? 't Lijkt wel alsof ze alle huizen uit hun hoofd willen leren. Vreemde snuiters." "Hé! Zullen we ze voor de gein eens volgen…?!" En meteen gaan ze erachteraan. Natuurlijk, wel op enige afstand. Ook slopjes en achteruitgangen van woningen blijken de interesse van de vreemdelingen te hebben. Maar dan gaan de wegen van de mannen uiteen. Bart en Gijs blijven één van de twee volgen. Pas bij de supermarkt, aan het Oranjeplein, komen de twee weer bij elkaar en daarvandaan verdwijnen ze het Stellendamse bos in. Weg zijn ze… "Joh, we maken een foto van het kenteken van de auto waarmee die lui kwamen! Dan kan pa die op de app van GOalert zetten, want dit klopt niet erg…"

GOalertZo zou het begin van het verhaal uit een jongensboek er zo maar uit hebben kunnen zien. Maar het is geen jongensboek, het is echt. En het verhaal gaat verder. Maar om een lang verhaal kort(er) te maken: Bart stuurt de gemaakte foto naar zijn vader. Die is lid van GOalert, een burgerinitiatief dat inmiddels bestaat uit ruim vijftig Whatsapp groepen, verdeeld over heel Goeree-Overflakkee. Aangesloten burgers kunnen in het systeem melding maken van een mogelijk verdachte situatie. Meteen worden andere leden van GOalart in dezelfde omgeving dan ook gealarmeerd en met elkaar vormen ze vanaf dat moment de oren en ogen van de wijk én van de politie. Want wie via GOalert een melding plaatst wordt geacht ook 112 te bellen, zodat de politie meteen ook in actie kan komen. Bovendien zitten de wijkagenten van het eiland ook in een Whatsapp groep van GOalert en krijgen ze ook via dit kanaal te zien wanneer er onraad dreigt. Zo ook toen Barts vader de door de jongens gemaakte foto via GOalert verspreidde. Het kenteken bleek inderdaad op naam te staan van een eigenaar die wegens woninginbraak bekend is bij de politie.

HeterdaadMaar dan krijgt het verhaal een overwachtse wending… Terwijl politieagenten bezig zijn met de melding van de verdachte auto in Stellendam, komt op de politiemeldkamer een melding binnen van een woninginbraak 'heterdaad', aan de Charbonstraat in Goedereede, bij het echtpaar Koornneef.Nietsvermoedend komen ze 's avonds rond halfacht thuis van een verjaardag. Verlichting hadden ze niet aangedaan. Maar wanneer ze hun huis naderen, zien ze op de bovenverdieping toch wat licht branden… "Heb jij dat vergeten uit te doen toen we weggingen?" "Nee, dat kan ik me niet herinneren…" IJsbrand Koornneef is wat sneller uit de auto dan z'n vrouw. De poort staat op een kier. "Die hadden we toch dichtgedaan…?", denkt IJsbrand. "Niet goed dichtgetrokken zeker?" Als eerste gaat hij naar binnen en loopt hij door naar boven, om het licht uit te zetten. Dan stapt ook zijn vrouw door de achterdeur hun huis weer in. Maar op dat moment klinkt er gebonk en een verschrikkelijke schreeuw vanaf de trap. "Daar valt IJsbrand!", denkt z'n vrouw. Maar meteen hoort ze 'm roepen: "Pas op! Inbrekers! Bel 112!" Voordat ze goed en wel beseft wat er gebeurt wordt ze bijna onder de voet gelopen en achterover geduwd door iemand die voorbijsnelt, op de voet gevolgd door nóg een. Bij de buitendeur kunnen de twee voortvluchtigen niet meteen verder. De deur bestaat uit twee delen, waarvan alleen de bovenste open is, de onderste had IJsbrands vrouw al weer op slot gedaan. IJsbrand ziet die kans schoon om zich op één van de indringers te werpen. De ander weet zich naar buiten te werken. "Schiet ze dood! Schiet ze dood!!" Klinkt het dan. IJsbrand krijgt een paar gevoelige meppen, z'n bril gaat aan gruzelementen en voor hij 't weet is z'n belager ook verdwenen. IJsbrands vrouw belt de politie. Nee, ze heeft geen verstand van auto's of automerken en ook het kenteken weet ze niet. Wel dat 't een blauwe wagen was en het signalement van de daders weet ze vanzelf ook prima te omschrijven.

AchtervolgingDat was de melding die de meldkamer vanuit Goedereede binnenkreeg toen in Stellendam agenten bezig waren met die andere melding, 'verdacht voertuig'. En daarmee ging het verhaal verder. In mum van tijd werd een vangnet opgezet en stond bij elke vluchtwegen vanaf het eiland een politie-eenheid. Elke auto die langskwam werd gezien. En daar kwam hij, op de N57 richting Hellevoetsluis: de auto die voldeed aan de omschrijving zoals mevrouw Koornneef had gegeven. Al gauw ontstond een achtervolging. Tijdens de snelle rit wierpen de daders hun buit en inbrekersgereedschap naar buiten, maar bij Brielle moesten ze het toch gewonnen geven. De boeven werden ingerekend en zitten nog vast. En: ze bleken in verband te staan met de verdachte auto in Stellendam…

Ogen en oren van de burgersDankzij de inzet van Bart (14) en Gijs (13) en dankzij GOalert kon de inbraak in Goedereede snel worden opgelost. En daarvoor werden ze afgelopen vrijdagmiddag in het politiebureau allemaal in de bloemetjes gezet: de jongens, hun ouders, het team van GOalert en het echtpaar Koornneef. "Want zonder de oren en ogen van de burgers hadden wij deze aanhouding niet kunnen verrichten!", zo onderstreepte de politie vrijdagmiddag het belang van zowel GOalert als Buurtpreventie.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!