Dagtocht Eilanden-Nieuws naar Grebbelinie

Artikel geplaatst op: 21-3-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eilanden-Nieuws organiseert een dagtocht rond een historisch thema. Op zaterdag 22 april vertrekt een bus naar midden-Nederland om de verhalen te horen en overblijfselen te zien van de mobilisatie en meidagen van 1940.

Gids is geschiedenisleraar Constant van den Heuvel, die regelmatig rondleidingen verzorgt op de Grebbeberg.

Op veel plaatsen in de Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug zijn er nog restanten te vinden van dit boeiende, maar ook onbekende verhaal. Hoewel geboren in Rhenen en getogen in Veenendaal had ook Constant van den Heuvel weinig oog voor deze verhalen. Als docent Geschiedenis op de CSG Prins Maurits groeide echter zijn belangstelling hiervoor en toen hij een aanstelling kreeg op het Ichthus College in Veenendaal ging hij op zoek.

Om 10.00 uur ontvangt hij ons in zalencentrum Eltheto in Veenendaal, waar in 1939 het Protestants militair tehuis stond, waar militairen bijeen kwamen. Daar worden koffie en luxe gevulde koeken geserveerd en via powerpoint houdt Van den Heuvel een inleiding over de Grebbelinie, zodat we beter zullen begrijpen wat we gaan zien.

Het is de bedoeling om een paar 'permanente veldgraven' en een kazemat in Veenendaal te bezoeken. Ook zal er aandacht zijn voor enkele omgekomen Flakkeeënaren, naar wie straten vernoemd zijn. Daarna bezoeken we verdedigingswerken in de omgeving. In de middag bezoeken we de Grebbeberg. Vervolgens gaan we naar het Bezoekerscentrum en wordt een wandeling gemaakt over het Ereveld, waarbij ook halt gehouden wordt bij de graven van enkele Flakkeese soldaten. Een groot deel van de middag wordt in het toenmalige frontgebied doorgebracht, waar de kazematten, loopgraven en doorzeefde bomen herinneren aan het dramatische Pinksterweekend van 1940. Aan het einde van de middag vertrekken we weer richting Goeree-Overflakkee.

De kosten voor deze dag zijn € 39,- per persoon. Dit bedrag is inclusief de busreis, het werk van de gids en koffie of thee. Opgave via www.eilandennieuws.nl/dagtocht, of redactie@eilandennieuws.nl. Telefonisch aanmelden kan via: 0187-471021.


Eerdere berichten

Transformatie in de Voorstraat van Oude-Tonge

12-6-2018

OUDE-TONGE – Als alles naar verwachting verloopt, zal op zaterdag 23 juni een nieuw woningbouwplan voor Oude-Tonge...

Goereebox komt naar Middelharnis

12-6-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met groen licht van de gemeente laat Goereebox weten dat er nu ook garageboxen in Middelharnis kome...

Brandweeroefening 'Op 't Nippertje' bij Zuidwester

12-6-2018

MIDDELHARNIS - 'Op 't Nippertje' was de naam van een grote brandweeroefening waaraan alle ploegen van Goeree...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!