'Bezetting overleven': Alle verhalen zijn nog niet verteld

Artikel geplaatst op: 18-3-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Binnenkort verschijnt het boek 'Bezetting overleven', samengesteld door Jan van Harberden en Kees Stoutjesdijk. Centraal in het boek staat hoe de bevolking van het eiland de bezetting overleefde. Uit het gesprek met Jan en Kees blijkt dat nog niet alle verhalen zijn verteld.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Jan van Harberden en Kees Stoutjesdijk zijn trots als ze door de drukproeven van het boek 'Bezetting overleven' bladeren. Het is een boek geworden dat in woord en beeld uitleg geeft over het dagelijks leven tijdens de bezettingsjaren, meer dan zeventig jaar geleden. De aanleiding om aan het samenstellen van het boek te beginnen, ligt tijdens de herdenking in 2015 dat het zeventig jaar geleden was dat Nederland bevrijd was. Er werden op initiatief van de gemeente veel activiteiten ontplooid in het kader van 'Gedenk je vrijheid'. Bakker Van Harberden werd gevraagd om mee te werken rondom het thema 'koken en bakken in de oorlogsjaren'. Hij richtte een mini-expositie 'Voedsel in de oorlog' in en organiseerde workshops waar onder meer Zweeds wittebrood werd gebakken. Zo kwam hij in contact met Kees Stoutjesdijk die toen nog verbonden was aan WO2GO. Ze dachten eerst aan een boekje.

Bezoekers van de expositie en deelnemers aan workshops, vertelden vervolgens hun verhalen. "Toen bleek dat lang niet alle verhalen waren verteld. We hoorden van zaken en gebruiken uit het gewone dagelijkse leven die we nog niet wisten", vult Jan van Harberden aan. Die verhalen moesten vastgelegd worden en daarom werd nagedacht over het samenstellen van een dikker boek. Na oproepen kwamen de verhalen los, verhalen over het dagelijkse leven in de oorlog. Ook kwamen mensen met foto's die –– ze nooit eerder gezien hadden. Die hebben natuurlijk een plaatsje gekregen in het boek. Aan dit boek hebben Jan en Kees met veel plezier samengewerkt.

Het boek is ruim voorzien van illustraties en foto's en daarom zal het zeker gemakkelijk gelezen worden. Volgens de samenstellers handelt het boek vooral over het dagelijkse leven tijdens de oorlog. Daarom staan er geen verhalen in over razzia's of over misdragingen van de Duitsers. Wel komt uitgebreid aan bod hoe de eilanders de bezetting probeerden door te komen. Zo wordt verhaald wordt over hoe men zelf tabak maakte, hoe het bonnensysteem werkte en hoe de energievoorziening en de telefoonverbinding al of niet in stand bleef. Verder vertelt het boek over vele andere aspecten zoals de visserij, illegale slacht, maar ook over het ziekenhuis en hoe bewoners van het eiland familieleden in Rotterdam via de beurtschippers van voedsel konden voorzien. In het boek komt men ook materiaal tegen van verschillende winkeliers en over hoe zij in de bezetting konden blijven bestaan. Verder worden de gaarkeukens vermeld die vanaf het begint van 1945 tot enkele maanden na de bevrijding op vier plaatsen op het eiland – Dirksland, Stellendam, Middelharnis en Melissant – een bijdrage leverden in de voedselvoorziening. Een hoofdstuk met recepten uit de Tweede Wereldoorlog maakt het boek compleet.

De kosten voor het fraai uitgevoerde boek konden laag worden gehouden, omdat de gemeente Goeree-Overflakkee en het Cultuurfonds van de Rabobank een financiële bijdrage leveren. De auteurs zijn de gemeente en de Rabobank daarvoor zeer erkentelijk. De publicatie vindt plaats onder de vleugels van de stichting WW2research.

 

In kader:

'Bezetting overleven'

Het boek is getiteld 'Bezetting overleven' en het is een hardcover uitgave op A4-formaat, het bestaat uit 196 pagina in kleur en gaat € 17,50 kosten. Op 10 april 2017 zal het eerste exemplaar worden uitgereikt aan mevrouw A. Grootenboer-Dubbelman, de burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee. Dit vindt plaats in de Rabozaal van het Diekhuus. Belangstellenden kunnen de bijeenkomst bijwonen. De zaal is open vanaf 19.30 uur, aanvang van de bijeenkomst is om 20.00 uur. Na afloop is er gelegenheid het boek te kopen. Vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen wordt aan belangstellenden vriendelijk verzocht hun deelname vóór 1 april door te geven via een e-mail aan info@ww2research.nl of telefonisch naar 06-51471389.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!