Het gat in de Voorstraat van Oude-Tonge is gedicht

Artikel geplaatst op: 18-3-2017

OUDE-TONGE- Jarenlang was de hoek in de Voorstraat van Oude-Tonge een doorn in ieders oog. In het verleden was hier café Esser gevestigd, maar nadat dit was afgebroken veranderde de plek, in het hart van het dorp, in een verwaarloosde rimboe. De dorpsraad heeft menigmaal de gemeente hierop geattendeerd, maar nadat ook de omwonenden zich begonnen te roeren, werd er contact gezocht met de eigenaar van de grond, BM Projectontwikkeling. Deze trok zich de kritiek aan en stemde in met het plan om de plek af te sluiten met een paar mooi bedrukte doeken. Vorige week werden deze geplaatst.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De dorpsraad kreeg vanuit het dorp heel veel vragen over de Voorstraat. 'Kon daar nou eens niets aan gedaan worden?' Zodoende kaartte men dit aan bij de gemeente en ook tijdens het kernbezoek van de wethouders en raadsleden werd een wandeling gemaakt langs de plek om het probleem nogmaals aan de kaak te stellen. Helaas bleek er niet veel mogelijk, omdat de grond niet in het bezit was van de gemeente, maar van BM Projectontwikkeling uit Hardinxveld-Giessendam.

Nadat ook de omwonenden zich hadden beklaagd over de situatie, besloot de gemeente contact op te nemen met de projectontwikkelaar om samen en ook met de dorpsraad tot een oplossing te komen. De Projectontwikkelaar stemde in en in november vorig jaar kwamen leden van de dorpsraad, ambtenaren van Ruimtelijke ordening en René Kleian, projectmanager van BM Projectontwikkeling, bij elkaar om de situatie te bespreken. De dorpsraad wilde graag weten, hoe de projectontwikkelaar stond tegenover het plan om het gat af te dichten met een wand van oude foto's van de Voorstraat. Dit idee was afkomstig van omwonenden in de Voorstraat. Hierop werd positief gereageerd. Verder was men zeer benieuwd naar de plannen voor deze locatie,

Toekomstplannen

René Kleian gaf uitleg: "De gronden zijn in 2009 aangekocht door een inmiddels opgeheven dochteronderneming van BM Projectontwikkeling. De oorspronkelijke plannen op deze locatie gingen uit van 6 grotere appartementen en 4 woningen. Hierop kwamen echter de nodige bezwaren van direct omwonenden. Daarnaast was, door de crisis, de vraag naar nieuwe woningen compleet verdwenen. Voor ons is dat de reden geweest om de plannen voor deze locatie 'on hold' te zetten en te wachten op betere tijden. Nu het weer wat beter gaat hebben wij wel ideeën voor de ontwikkeling van 5 á 6 kleinere appartementen en 3 dijkwoningen, maar ook andere ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de vorm van enkele ruimere herenhuizen, behoren tot de mogelijkheden. Het wachten is eigenlijk op het moment dat ook de woningmarkt in Oude-Tonge weer vraagt om nieuwe koopwoningen".

Op de vraag of BM Projectontwikkeling zich de kritiek op de ontstane situatie aantrekt, was het antwoord duidelijk. "Als ontwikkelaar en bouwer blijven wij graag in gesprek en op goede voet met de omwonenden van onze nieuwbouwlocaties", beaamde Kleian. "Het idee van de omwonenden en dorpsraad om een mooie wand te laten ontwerpen met historische beelden sprak ons zeer aan en daar werkten we graag aan mee. Wij zijn ons er zeker van bewust van dat de locatie aan de Voorstraat al enige jaren een rotte kies in het hart van het dorp is".

Samenwerking

Na de toezegging, dat de projectwikkelaar financieel wilde bijdragen aan de wand, werd er meteen actie ondernomen. De 'bijna buren' in de Voorstraat, Wim Noordzij en Ella Spelt-van Kampen, pakten het meteen op en opperden het idee van een houten wand met oude foto's. "Het idee van de vormgeving had ik op basis van de oude ansichtkaarten die vroeger bij Van Loon verkocht werden", vertelt Wim. "Hiervan waren er maar een stuk of vijf verschillende, met veelal beelden van de Kaai, Kerkring, Voorstraat en Kolfweg. Nadat ik die had verzameld, heb ik het idee bij overbuurvrouw Ella Spelt - Van Kampen neergelegd, die vervolgens haar broer Alex van Kampen inschakelde om er een mooi geheel van te maken". Om financiële en praktische redenen werd gekozen voor doeken in plaats van houten borden. Alex maakte in overleg met de Projectontwikkelaar en de dorpsraad drie ontwerpen. Daarvan werd er één uitgekozen en deze is vorige week maandag geplaatst. Het zicht op "het gat" is hierdoor enorm verbeterd. De gemeente heeft bovendien de toezegging gedaan om het trottoir, wat ervoor ligt, ook nog aan te pakken. Als dat gebeurd is, oogt de Voorstraat weer veel mooier voor bewoners en toeristen.

Tijdelijke oplossing

Ondanks dat, blijft het een tijdelijke oplossing. Dat beseft ook René Kleian, maar hij is positief. "Inmiddels komt landelijk de woningmarkt weer aardig op gang en ook in Oude-Tonge zal dit vast niet lang meer uitblijven", zegt hij tot slot. "Zodra wij mogelijkheden zien om op deze prachtige locatie in het hart van Oude-Tonge iets moois te ontwikkelen en te realiseren, zullen wij dit direct oppakken. Wij willen daarom heel graag in contact komen met mensen, die geïnteresseerd zijn in een toekomstige koopwoning of koopappartement op deze locatie in Oude-Tonge.

U kunt uw contactgegevens hiervoor achterlaten op www.bm-woonaanbod.nl."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!