Klapstoelconcert Goedereede: klassieke klanken in huiselijke omgeving

Artikel geplaatst op: 13-03-2017

GOEDEREEDE – Straatjes in Anton Piecksfeer, sfeervolle voorname vensters van monumentale panden, de geur van brandend haardvuur boven de oude daken van het stadje en als je goed luistert…: inderdaad, de klanken van klassieke muziekuitvoeringen die hier en daar vanachter de historische gevels naar buiten toe doordringen. Buiten is het wat frisjes, in de avondlucht van maart. Binnen is het knus en behaaglijk, waar op een viertal locaties in het oude stadscentrum groepjes luisteraars zich tegoed doen aan live optredens van jonge professionele musici, die solo of samen musicerend, een uniek stukje muziekbeleving dichtbij brengen: de formule van het Goereese Klapstoelconcert.

Voor de hoeveelste keer het altijd weer succesvolle Klapstoelconcert werd gehouden, afgelopen vrijdagavond, kan niet meer worden gezegd. De organisatie is al lang de tel kwijt en daarom zegt medeorganisator André Kastelein traditiegetrouw maar dat het ’t tiende Klapstoelconcert is, wanneer hij voor aanvang van het concert de in totaal honderd luisteraars verwelkomt op de verzamelplaats, onderin de Toren van Goedereede. In werkelijkheid is ’t veel meer dan de tiende keer dat dit muzikale evenement in het stadje wordt gehouden en waar inmiddels ook luisteraars van buiten het eiland op afkomen.Belangstellenden kunnen zich alleen online opgeven. En vanaf het moment dat dit kan, is ieder jaar weer binnen enkele dagen het maximumaantal van honderd luisteraars volgeboekt. Blij is de concertorganisatie dat er jaarlijks zo veel belangstelling voor is, al vindt ze ’t natuurlijk jammer dat er altijd ook weer mensen teleurgesteld moeten worden wanneer de honderd bereikt is. Meer is echter niet mogelijk, vanwege de kleinschalige setting van de Klapstoelconcerten. In de huiskamers van de Goereese monumentenpanden kunnen tot zo’n 25 luisteraars prima plaatsnemen. Doordat op vier verschillende locaties wordt gemusiceerd zijn er ook vier groepen luisteraars, die na elk miniconcert van zo’n 25 minuten van locatie wisselen. Pas na afloop van het ene concert krijgen de luisteraars te horen naar welke plek ze daarna moeten voor het vervolg van hun concertroute. Op elke plek wordt dus vier kier hetzelfde concert gegeven voor in totaal honderd luisteraars. Halverwege is er een pauze met een hapje en een drankje. En na afloop wordt weer samengekomen in de toren van Goedereede, opnieuw onder het genot van een hapje en een drankje, samen met de musici die tijdens het concert optraden.Tijdens het Klapstoelconcert van vrijdag werd op elke locatie modern klassieke muziek uitgevoerd. In de indrukwekkende ambiance van een laatmiddeleeuwse woonkamer, met zware gebinten tegen het metershoge houten plafond, luiken hoog bovenin de woonkamer en een prachtige haardpartij langs één van de oude wanden. Of in de meer besloten omgeving van een schildersatelier. Zo trad aan het adres Markt 13 solistisch de 14-jarige harpiste Joline Sperling op, afkomstig van Goereese bodem. Op Markt 9 was het Duo Cibeles, dat met viool en cello optrad. Een eindje verder, aan Noordzijde Haven 7, musiceerde Consort of Voices, gevormd door sopraan Marlotte van ’t Hoff en klavecinist André Poortvliet. En aan Pieterstraat 22-24 was er het optreden van klarinettist Jantijs Volker en pianiste Ynke van der Wagt. Hier klonk verstilling, daar expressie en virtuositeit, elders een vocale jubel. “Er zitten pareltjes bij!”, gaf André Kastelein aan ’t begin van de avond al aan. Na afloop van het concert was iedere luisteraar het erover eens dat daarmee niets teveel was gezegd.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!