Visafslag neemt nieuwe mijnzaal in gebruik

Artikel geplaatst op: 11-3-2017

STELLENDAM – In alle vroegte, vrijdagmorgen even na 06.30 uur, kon UFA (United Fish Auction) met trots de volledig gerenoveerde en elektronisch vernieuwde Mijnzaal in gebruik nemen. Een kort feestelijk moment voor directie, medewerkers, handelaren en kopers op de 'Visafslag' aan de Stellendamse buitenhaven. Directeur Johan van Nieuwenhuijzen gaf aan dat deze uitvoering voor UFA nog meer bedrijfszekerheid biedt. Een belangrijke innovatie. Bovendien is er een betere werkplek gecreëerd voor de kopers. Na 45 jaar is de oude Mijnzaal nu vervangen. Daarvoor in de plaats een Visafslag Stellendam met de meest geavanceerde ict-faciliteiten.

Door Jaap Ruizeveld

Afgelopen weken is hard gewerkt aan dit nieuwe paradepaardje, dat nestor Piet Sperling (77), met een ludieke onthulling van 'zijn' bankbordje in bedrijf stelde. Sperling is commissionair/viskoper voor een aantal grote bedrijven zoals Schmidt Zeevis en Ploeg Garnalen. De Visafslag Stellendam is klaar voor de toekomst. Maar om 7.00 uur precies startte locatiemanager en veilingmeester Eric de Jong als vanouds de visverkoop, van 10 schepen. Kopers kunnen vanuit de Mijnzaal ook gelijktijdig de afslag volgen op andere aangesloten veilingen. Bijvoorbeeld in Scheveningen. Het elektronisch Pefa-systeem biedt toegang tot een grote markt in binnen- en buitenland. Sinds 2008 is Pefa eigendom van de samenwerkende Nederlandse visafslagen Den Helder/Texel, Den Oever, IJmuiden, Scheveningen, Stellendam en Colijnsplaat.

Oplettendheid

"In de pauze heb ik wel even tijd voor een gesprekje", zegt Piet. Op zijn werkplek hanteert hij voortdurend de telefoon. Meldt zijn opdrachtgevers hoe mooi "de tongen" zijn. Hij volgt nauwgezet de informatie op zijn scherm en kijkt geconcentreerd op de mijnklok naar de teruglopende prijzen voor de verschillende vissoorten. Hij kiest - regelmatig in samenspel met thuiskopers - het meest geschikte moment om met een druk op de knop een partij veilig te stellen. Het vereist grote oplettendheid en accuratesse. Het is concurrerende handel. Piet Sperling heeft in de afgelopen tientallen jaren veel vakkennis opgedaan. Lange tijd had hij zijn eigen bedrijf, een winkel en garnalenpellerij aan de Molenkade in Stellendam. In 2009 kwam daar een eind aan.

Mijn hobby

Na de visverkoop van de eerste vijf schepen last veilingmeester De Jong een pauze in. In die fase worden de aan land gebrachte vissoorten van de vijf resterende schepen gesorteerd. Daarna wordt om 09.00 uur de tweede veiling ingezet. Piet geeft mij een signaal. De zeer vriendelijke commissionair is een bescheiden man die eigenlijk liever alleen zijn werk doet. "Ik kan dit niet missen. Het is mijn hobby. Ik ben er mee vergroeid", zegt de nestor. "Viskopen en verkopen, met accenten op garnalen. Zo was en is het al vanaf 1967." Zijn werkzaamheden in de Mijnzaal op vrijdag beslaan vele uren. Dat kan - met voorbereidingen - een enkele keer al morgens vanaf 05.30 uur zijn. Piet staat bekend als punctueel. "Een man die overal oplossingen voor weet te vinden," zeggen mede-inkopers. Maakte hij vroeger alleen schriftelijk aantekeningen en werkte hij volop met de fax, de oprukkende digitalisering is hem inmiddels ook niet vreemd. "Toch beheers ik niet alle details", geeft hij aan. Snel moet hij weer aan de slag. "Want geen door mij gekochte partij gaat hier weg voordat ik het gezien heb", zegt hij afsluitend.

"Het is best mooi geworden," vertelt veilingmeester De Jong tussen de bedrijven door. Al ruim 25 jaar is deze Ouddorper een gewaardeerde kracht op de Visafslag. Met Yvette Lupgens en Mariska van der Linde, de 'rechter handen" van UFA-directeur Van Nieuwenhuijzen, vormde hij het begeleidende team voor deze belangrijke innovatieve vernieuwing van de Mijnzaal.

Oriëntatiereizen

Dit jaar maakt een deputatie van UFA in samenwerking met (vis) handelaren en kopers twee Europese oriëntatiereizen. Medio deze maand maart wordt een bezoek gebracht aan de Visafslag in het Zweedse Stockholm die onlangs ook is aangesloten op het Pefa-veilingsysteem. In september is er een excursie naar Sicilië.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!