Weerbaarheidstrainingen Moedige Moeders

Artikel geplaatst op: 11-3-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Moedige Moeders Goeree-Overflakkee organiseert een aantal weerbaarheidstrainingen. De eerste van een zestal trainingen is op maandag 13 maart. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor ouders en andere familieleden van een verslaafde.

Door Adri van der Laan

Moedige Moeders Goeree-Overflakkee werd ongeveer tien jaar geleden opgericht door een aantal ouders die 'iets wilden doen' rondom de verslaving van één van hun kinderen. Het initiatief bleek in een behoefte te voorzien want in de afgelopen tien jaar hebben verschillende ouders en gezinsleden van een verslaafde steun gehad van deze organisatie. We spraken twee moeders - die graag anoniem wilden blijven – over het leven met een verslaafd kind. Uit het gesprek blijkt dat het verslavingsprobleem op het eiland nog steeds even groot is dan tien jaar geleden. De moeders maken zich zorgen over de toenemende drugs-, alcohol en gameverslaving. Vooral het zwaarder worden van de wiet zorgt ervoor dat een blowtje lang niet meer zo onschuldig is als men denkt. Daarnaast wordt er op het eiland opvallend veel speed 'gesnoven'. Een drug die een grote impact heeft op de psyche en de omgeving van de gebruiker. "Speed is goedkoper dan een biertje en er is gemakkelijk aan te komen". Verder kijken ze bezorgd naar de ontwikkelingen in de politiek, als het gaat om het legaliseren van softdrugs. Een ontwikkeling waar ze fel op tegen zijn. "Want wij weten wat de gevolgen kunnen zijn van druggebruik op het gezin en op de samenleving".

Weerbaarheidstrainingen

Beide moeders, waarvan de zoons al een tijd geen drugs meer gebruiken, hebben allebei de weerbaarheidstrainingen van Moedige Moeders gevolgd en hebben daar goede handvatten gekregen om met de situatie in hun gezinnen om te gaan. Ze raden dan ook ouders of familieleden van een druggebruiker aan om de weerbaarheidstrainingen te gaan volgen. Hun ervaring is dat voor sommigen de drempel om naar een dergelijke training te gaan hoog is. "Er heerst bij veel ouders een taboe om die stap te zetten. En dat is jammer". Ze benadrukken dat, als men dat wil, de trainingen anoniem kan bijwonen. De aanwezigen beloven dan ook om geen persoonlijke zaken door te vertellen. De trainingen staan onder leiding van een deskundige. Deelnemers worden weerbaar gemaakt ten opzichte van hun thuissituatie. Uit het verhaal van de moeders blijkt dat, als er van een verslaving sprake is binnen het gezin, het even duurt voor het door de ouders wordt ontdekt. Als het ontdekt wordt kan er een soort paniekreactie ontstaan. "Want iedereen gaat ervan uit dat 'dit mijn kind niet overkomt'", aldus een van de moeders. Er ontstaat binnen de gezinnen een situatie van achterdocht en de ouders – vooral de moeders – doen er alles aan om het hun verslaafde kind naar de zin te maken. Eén van hen herinnert zich dat ze voor zaterdagavond lekker gebak kocht om de zoon maar thuis te houden. "Dat werkt niet. Hij at het gebak op en vertrok. Het is zo moeilijk om streng te zijn". Doordat men de verslaving van een kind zoveel mogelijk binnenshuis wil houden, raken veel ouders in een isolement. Dit komt door schaamte, of dat ze niet weten hoe ze met de situatie om moeten gaan en veelal is men dan ten einde raad, want "je hebt alles al geprobeerd". "Dan is de hulp van Moedige Moeders geweldig. Je merkt dan: je staat er niet alleen voor. " En daar zijn de weerbaarheidstrainingen voor bedoeld.

Manipuleren

Verslaafden manipuleren hun omgeving, ze geven aan niet meer te gebruiken, maar de ouders weten meestal wel dat dit niet waar is. Een verslaafde heeft meestal veel geld nodig. Veel ouders zijn bereid om hun kind nu en dan wat extra's te geven als er weer een zielig verhaal wordt verteld. Verder blijkt dat een ouder er alles aan gelegen is, om hun zoon of dochter maar 'normaal' te laten doen. Ze steken er heel veel energie in om hun kind ondanks een zware verslaving toch maar gewoon naar school of naar hun werk te laten gaan. "Ze denken dat, als ze maar gewoon werken of naar school gaan, alles goed gaat. Ook de omgeving valt het dan minder op". De ervaring van de vrouwen is dat een verslaafde in het gezin veel invloed heeft op de andere gezinsleden. "Alles draait om de verslaafde zoon of dochter. De andere kinderen krijgen veel minder aandacht". In een weerbaarheidstraining wordt geleerd hoe men met verschillende situaties van verslaving om dient te gaan. Dit betreft ook het zoeken van hulp, want dit is lang niet altijd eenvoudig. "Soms wordt er gedacht dat, als je maar bij de ambulante hulpverlening bent, dat het wel goed gaat. Dit is natuurlijk niet zo". Eén van de moeders vertelt dat haar zoon uiteindelijk in een kliniek is opgenomen. Zij met haar man zijn ook twee dagen in die kliniek geweest voor begeleiding". Verder leert de ervaring van ouders van een verslaafd kind dat het heel belangrijk is dat men vroeg erbij is, door tijdig te constateren dat je kind verslaafd is.


Weerbaarheidstrainingen

De weerbaarheidstrainingen starten op maandag 13 maart. De volgende avonden zijn 27 maart, 10 april en 24 apri en 8 mei. 29 mei is er een terugkomavond. De avonden beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur. Naast een deskundige zijn er ook twee leden van Moedige Moeders aanwezig. Naast de ouders zijn ook de overige gezinsleden welkom. Maar ook opa's en oma's zijn welkom. De avonden worden gehouden in het Dienstencentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis.


Moedige Moeders Goeree-Overflakkee

Heeft zich ten doel gesteld om het gebruik van- en handel in drugs op het eiland terug te dringen. Dit doet de organisatie door het bespreekbaar maken van het drugprobleem. Verder wil men elkaar en andere lotgenoten met raad een daad bijstaan door het organiseren van spreekuren en informatieavonden. Een ieder is welkom bij Moedige Moeders, de organisatie is niet verbonden een geestelijke stroming of andere organisatie. Naast andere activiteiten bieden zij van 10.00 tot 22.00 uur dagelijks hulp. Wie deze hulp wil kan tijdens die uren bellen met 06-25295021. Meer info is te vinden via: www.moedigemoedersgo.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!