NLDoet helpt Diektuun aan extra dimensie

Artikel geplaatst op: 10-03-2017

MIDDELHARNIS – Het is half maart en daarmee werd het weer tijd voor de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLDoet. Jaarlijks organiseert Het Oranje Fonds deze actie rond deze tijd van de maartmaand, samen met talloze organisaties in het land. Vrijdag en zaterdag 10 en 11 maart was het weer zo ver. Honderdduizenden burgers kwamen die dagen in actie om als vrijwilliger zich in te zetten voor de meest uiteenlopende klussen, in totaal meer dan 9.500 door heel Nederland. Ook op Goeree-Overflakkee.

Eilanden-Nieuws nam een kijkje in de Diektuun, de moestuin achter het Diekhuus te Middelharnis. Die ligt daar al een paar jaar en als zinvolle dagbesteding verzorgen cliënten van Stichting Pameijer hiervan het onderhoud, samen met vrijwilligers. De oogstopbrengst gaat naar de Voedselbank, zodat de Diektuun in meerderlei opzicht een mooie maatschappelijk functie vervult.

DagbestedingTijdens de dagbesteding zet Pameijer zich ervoor in dat cliënten, passend bij hun mogelijkheden, een positieve ontwikkeling meekrijgen. Persoonlijke ontwikkeling, maar ook doen ze arbeidsvaardigheden op om uiteindelijk een plaats op de arbeidsmarkt te krijgen of om als vrijwilliger in de samenleving een plek in te kunnen nemen. Een werkervaringsplek dus, gericht op maatschappelijke participatie. Soms wordt tijdens de dagbesteding ontdekt welke speciale talenten cliënten hebben. Door juist ook daar iets mee te doen worden ze extra in hun kracht gezet.

TalentEen mooi voorbeeld daarvan was ook vrijdag te zien tijdens de werkzaamheden in de Diektuun. Cliënten en vrijwilligers van Pameijer waren hier niet alleen bezig aan het reguliere tuinonderhoud, maar als aanvulling op de al aanwezige moestuin werd er nu ook een fraaie pluktuin aangelegd. En één van de cliënten van Pameijer heeft daarvoor het ontwerp gemaakt, met een prachtige vlakverdeling, mooie symmetrie en stijlvol lijnenspel. Een parkje in het klein. Ontwerper Rini was vrijdag ook aanwezig toen ‘zijn’ tuin werd aangelegd. Hij groef de paden uit die door de tuin gaan, vanaf elke zijkant naar het midden, waar ze uitkomen op een cirkelvormig pad in het midden. Langs de paden komt buxus te staan en in de vakken die zo ontstaan komt een variëteit aan eetbare- en bloeiende planten en heesters. Zo wordt er een fraaie tuin aangelegd waarin straks van alles kan worden geplukt. Vandaar dat nu al over een pluktuin wordt gesproken. Die zal de Diektuun straks een dimensie extra geven waardoor de maatschappelijke functie die ze nu al heeft nog verder zal groeien.

LeerlingenNaast vrijwilligers van Pameijer waren er vrijdag ook leerlingen actief bij het realiseren van de pluktuin. ’s Morgens een stel gezellige meiden van het Albeda College, die dit deden in het kader van het vak Loopbaan en Burgerschap, ’s middags waren het basisschoolleerlingen die meehielpen met het maken van insectenhotels. En onder de heerlijke voorjaarszon die vrijdag uitbundig scheen was het er heel goed toeven. Voor alle helpers deze dag was er als dank een toepasselijk presentje: een glazen potje met bloemenzaad, gezellig versierd met een strikje en een lintje met daaraan een kaartje: ‘Bedankt voor je inzet!’


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!