Plannen en plekken gezocht voor bloemrijke Idylles in Zuid-Holland

Artikel geplaatst op: 9-3-2017

DEN HAAG - De Vlinderstichting, Fonds 1818, IVN en de provincie Zuid-Holland zijn op zoek naar vrijwilligers die aan de slag willen met Idylles: bloemrijke plekken in of bij woonwijken, die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen én mensen. Enthousiaste vrijwilligersgroepen, die een goede plek hebben om een Idylle aan te leggen, komen in aanmerking voor praktische hulp en een bijdrage in de kosten.

Een Idylle is niet zomaar een vlindertuin, maar een groter gebied van minimaal 3.000 vierkante meter met grassen en bloeiende planten uit de regio. De planten zijn zo gekozen dat er vanaf het voorjaar tot en met het najaar voldoende stuifmeel beschikbaar is voor vlinders en bijen. Hierdoor draagt een Idylle bij aan het behoud van biodiversiteit. Idylles liggen in of bij woonwijken, zijn goed toegankelijk en aantrekkelijk voor volwassenen en kinderen. Idylles brengen mensen dus op een laagdrempelige manier in contact met de natuur.

Iedere Idylle is anders, maar altijd spelen buurtbewoners en andere vrijwilligers een hoofdrol bij het ontwerp, de aanleg en het beheer. Dat kunnen bewoners zijn, maar ook bijvoorbeeld bijenhouders, volkstuinverenigingen, scholen of zorginstellingen. De Vlinderstichting, Fonds 1818, IVN en de provincie Zuid-Holland brengen kennis en geld in. De financiële bijdrage vanuit het project bedraagt maximaal 50%. Het is de bedoeling dat gemeenten of andere betrokkenen het resterende deel betalen.

De komende twee jaar willen de initiatiefnemers in Zuid-Holland dertig van deze Idylles aanleggen. Twintig van deze Idylles worden aangelegd in de regio's Haaglanden en Leiden (het gebied waar Fonds 1818 actief is), de andere tien elders in de provincie. Uit de aanmeldingen die op 1 juni binnen zijn zullen idylles worden geselecteerd die al dit najaar zullen worden ingezaaid. Dat kan via http://www.vlinderstichting.nl/idylleszuidholland. Daar zijn ook de voorwaarden te vinden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!