Genieten van de veldleeuwerik op Tiengemeten

Artikel geplaatst op: 8-3-2017

TIENGEMETEN - De achteruitgang van de veldleeuwerik, die typische Nederlandse akker- en weidevogel, is landelijk dramatisch te noemen. In het intensieve landbouwgebied is er nog nauwelijks ruimte voor deze vrolijke zanger. Gelukkig zijn er natuurgebieden waar de heerlijke voorjaarszang nog volop te horen is: op natuureiland Tiengemeten bijvoorbeeld!

Bijna niet te bevatten; de afgelopen tientallen jaren is de stand van de veldleeuwerik als broedvogel met maar liefst 95% afgenomen! De soort staat dan ook niet voor niets op de Rode Lijst van bedreigde en gevoelige soorten. Tiengemeten is een eldorado voor veel vogelsoorten. Vooral watervogels als eenden, steltlopers, reigers en rietvogels komen in grote aantallen voor. Maar ook de zeearend en bruine kiekendief laten zich regelmatig zien. Op de open en grazige delen van Tiengemeten komt de veldleeuwerik gelukkig ook nog voor als broedvogel met vele tientallen paren.

Uitbundige zang

"Al eind januari beginnen de eerste veldleeuweriken te zingen en dit gaat tot in de zomer door. Schuin omhoogvliegend stijgen ze soms tot een hoogte dat je ze alleen nog met een verrekijker kunt zien. Maar hun geluid kun je niet missen, ook al staan ze zo hoog: kippenvel! Het ultieme voorjaarsgeluid. Kom naar Tiengemeten en geniet ervan!", aldus de mensen van Natuurmonumenten. www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!