Dichters laten je anders kijken in het museum

Artikel geplaatst op: 6-3-2017

SOMMELSDIJK – "Je gaat anders kijken, en dat ik ook de bedoeling. In dit prachtige museum kun je een reis door de tijd maken", zei Hein Mijs tijdens de opening van de expositie 'Dichten bij dingen. Met een lach en een traan' in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Dat je anders gaat kijken naar objecten in het museum is te danken aan de gedichten die de Reizende Dichters hebben gemaakt over bijvoorbeeld de smederij, de bedstee, de noodradio, het koffiekokertje, het RTM-trammetje, het winkeltje en een keuvel.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Zaterdag 4 maart was de opening van 'Dichten bij dingen'. De gedichten zijn het hele seizoen in het museum te zien: tot 31 oktober. Wie een smartphone heeft – en wie heeft die tegenwoordig niet – kan bovendien via een app meer informatie, een foto, een filmpje of een geluidsfragment tevoorschijn toveren. Daarnaast zijn op die manier opdrachten te downloaden. Het museum en de Reizende Dichters verwachten dat dit veel interesse zal wekken, ook van de jongere generaties.

Voorafgaand aan het officiële openingsmoment lazen dichters hun gedichten voor in de remonstrantse kerk aan de Voorstraat in Sommelsdijk. Een troubadour, Willem Arends, luisterde de bijeenkomst op met rustgevende poëtische liederen, deels gebaseerd op de gedichten die nu in het Streekmuseum te zien zijn. Ook presenteerden de Reizende Dichters een extra editie van het tijdschrift o-o-go, dat geheel aan 'Dichten bij dingen' is gewijd en waaraan ook twee fotografen van De Rarekiek hun medewerking hebben verleend.

"Het was een grote reis van de Voorstraat naar het Kerkstraatje, misschien wel het mooiste straatje van Nederland", zei Mijs aan het begin van zijn openingstoespraakje. Hij legde een verbinding tussen de Reizende Dichters en de traditie van de rederijkers, waarvan Sociëteit Rethorica in Sommelsdijk de voortzetting is. Mijs is een van de leden van Rethorica. "Wat ik ook belangrijk vind is dat er verbinding is gemaakt tussen het museum, de dichters en De Rarekiek. Alles draait om samenwerking, want cultuur verbindt."

 


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!