Evaluatierapport NK Wielrennen is koude douche voor gemeenteraad

Artikel geplaatst op: 27-2-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Van trots en nog eens trots tot uitspraken over een Jip en Janneke-niveau." De gemeenteraad kwam met een eindeloze rij vragen over de evaluatie van het NK Wielrennen. Te horen was: "Nauwelijks te begrijpen. Sterk overtrokken euforische publiciteitswaarden. Summier en onvoldoende informatief. Is dit werkelijk alles? Er is duidelijk werk aan de winkel." Met ook al in het vooruitzicht dat een fractie aangaf dat de beoordeling – in de vergadering op 16 maart - niet mals zal zijn. Het is een samenvatting van de reacties die donderdagavond aan de orde kwam in de beeldvormende fase van de gemeenteraad bij de presentatie van het Evaluatierapport over het NK-Wielrennen. Het evenement dat in juni 2016 op ons eiland plaatsvond. Onze krant besteedde vorige week dinsdag al aandacht aan de inhoud van het evaluatierapport.

Door Jaap Ruizeveld

Zelden kwam de kloof in interpretatiebeleving zo scherp op tafel. De gemeente steekt - via het ingeschakelde pr-bureau - de loftrompet op over de marketingimpact. "Het eiland is fantastisch op de kaart gezet. Het saamhorigheidsgevoel is sterk ontwikkeld. Een fantastisch, schitterend wielerfestijn". De opvatting van raadsfracties is echter dat geschetste waarden en successen eerst maar eens moeten worden aangetoond. Met deze inhoud van het beperkte evaluatierapport kan men niet uit de voeten. De vraag is nu of het verantwoord is om nog eens veel geld uit te geven aan onderzoek.

Nulmeting ontbrak

Het NK op het eiland was een groot evenement. Met aandacht in de media. Iedereen deed zijn en haar uiterste best. Maar beperkte know how, geen nulmeting, onduidelijkheid in onderlinge afspraken en voortdurend oplopende kosten bleken bepalend. Tot zelfs een kritisch moment dat liquide financiële middelen niet voorhanden waren. Afblazen of extra subsidie. Het was allemaal aan de orde. Het organiseren van een zo grote wedstrijd met marketingaspecten had een betere, gedegen voorbereiding vereist.

Inspreken

Namens het organiserende stichtingsbestuur was de heer Zwanenburg donderdag inspreker in de raadsvergadering. Hij beklemtoonde veelvuldig zijn trots over het wielerfestijn. De kracht van het eiland. Eén team samen met de gemeente. Succesvol. De ondersteunende support. De inzet van vrijwilligers. De toon was gezet. Het NK had nog beter gekund als er niet op 3 locaties maar vanaf één centraal punt was gewerkt. Als er hogere cateringopbrengsten waren binnengekomen. Als er meer toeschouwers waren geweest in Oude-Tonge en op de Brouwersdam en als de KNWU haar afspraken was nagekomen.        

Irritatie

De meeste fracties stoorden zich aan het euforistische promoting gehalte in het evaluatierapport. Mediawaarde berekend op 1,2 miljoen. Ja, dat geld zou je kwijt zijn geweest als je bij de Ster en bladen advertentietijd en ruimte zou hebben ingekocht. Maar is dat - als - relevant? Eijkenduijn (PvdA) vroeg zich verbijsterd af of dit summiere weinig informerende document nu alles was. "Moesten wij hier zolang op wachten?" Hij lanceerde - evenals collega-politici - een reeks vragen die niet in de vergadering beantwoord konden worden. Het college zal dit werk nu schriftelijk uitvoeren. Slootweg (SGP) wilde geen extra geld meer uitgeven voor een onderzoek hoe het allemaal is verlopen. Hij vroeg concreet naar realistische cijfers en bedragen. Hij had zijn twijfels bij de gepresenteerde mediawaarde van bureau Dietz.

Expertise ontbrak

Ook Heintjes (VKGO) wilde geen extra geld besteden aan een vervolgevaluatie. Geef antwoorden op hoofdlijnen. Hij miste in het rapport inzicht in wie, wat, wanneer momenten. Onderbouwing ontbreekt. Duidelijke informatie is nodig. Toon het aan. Er was een financieel overschot aangekondigd. Waar was dat op gebaseerd? Maliepaard (fractie Maliepaard) vond dat de presentatie veel gebakken lucht bevatte. Wees open en eerlijk. Laat een goed beeld zien met meer informatie. Van Alphen (EVV) waardeerde het getoonde initiatief voor het organiseren van het Kampioenschap van de wind. Helaas ontbrak de benodigde expertise. Wees ingetogen en terughoudend. Er is nog werk aan de winkel. VVD (Osinga) was wel tevreden over het festijn en de impact voor de gemeente. Het eiland is goed op de kaart gezet. De Rover (ChristenUnie) stelde voor de vele vragen te filteren. Kom met de hoofdthema's. Bij de start van de organisatie had een nulmeting niet mogen ontbreken.

Faciliterend

Wethouder De jong sprak waarderend over de vrijwilligersinzet en de support van alle betrokken partijen. Hij gaf aan dat de gemeente verantwoordelijkheid draagt. De gemeente had in het proces een faciliterende rol. Raadsvragen, zoals bijvoorbeeld over het crediteurenakkoord, ressorteren onder de organisatie van de stichting. Op 16 maart velt de raad een eindoordeel. Tussentijds moeten veel vragen van schriftelijk antwoord worden voorzien.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!