Presentatie luchtwachttoren Hellevoetsluis

Artikel geplaatst op: 21-2-2017

HELLEVOETSLUIS - Op donderdag 9 maart organiseert stichting Verdedigingswerken een lezing over een bijzonder militair fenomeen door Sandra van Lochem.

Van circa 1953 tot 1967 stond bij de haven van Hellevoetsluis een militaire uitkijktoren van ruim 12 meter hoog. Luchtwachttoren 3G3, "Gerard 3", zoals de codenaam luidde, maakte deel uit van een netwerk van 276 uitkijkposten verspreid over het land. De toren was door het Nederlandse Korps Luchtwachtdienst (KLD) gebouwd op een Duitse bunker. Op de toren stonden in de jaren 50, tijdens de Koude Oorlog, vrijwilligers te speuren naar laagvliegende vliegtuigen. Hun taak was het opsporen van vijandelijke - lees Russische - vliegtuigen die lager vlogen dan de radar kon waarnemen. Het vliegtuigspotten was van korte duur. Door snellere vliegtuigen en verbeterde radar was al na 10 jaar het waarnemen met oog en oor achterhaald. De toren werd in 1964 buiten gebruik gesteld en in 1967 is de luchtwachttoren in Hellevoetsluis gesloopt. Resten van de fundering van de toren zijn nog op de bunker zichtbaar. Ondanks de korte levensduur was het observatiesysteem een kenmerkend onderdeel van de luchtverdediging tijdens de Koude Oorlog. Van de eens talrijke luchtwachttorens in Nederland zijn slechts achttien hele torens en drie halve bewaard gebleven. Op de lezing van 9 maart zal dieper ingegaan worden op de historie van deze verdwenen luchtwachttoren en de organisatie van het KLD eromheen. De presentatie bevat veel historische beelden. Ook wordt een korte voorlichtingsfilm uit 1955 vertoond over het Korps Luchtwachtdienst, met uniek beeldmateriaal. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. de bouw en constructie van deze toren, de opleiding van luchtwachters, vliegtuigherkenning, praktijkoefeningen (spotteroefeningen) en het melden van waarnemingen aan het luchtwachtcentrum in Breda. De lezing wordt gehouden op donderdag 9 maart en start om 19.30 uur en duurt tot 2130 uur. De plaats van de lezing is de bezoekersruimte van Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis.

De kosten van deze lezing bedragen € 5,00. Donateurs betalen de helft. U kunt zich opgeven voor deze lezing tot en met 8 maart 2017. Opgeven kan middels de site van de stichting www.fronttaal.info en dan te kiezen voor nieuws, of door te mailen naar info@fronttaal.info of te bellen naar: 06-312 54 909. Na aanmelding volgt meer informatie. Er is beperkt plaats. Sandra van Lochem is historisch geograaf en werkt als senior adviseur cultureel erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten. Regelmatig publiceert ze over luchtwachttorens en ander cultureel erfgoed.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!