Eerste uitbetalingen Windfonds Battenoert

Artikel geplaatst op: 21-2-2017

NIEUWE-TONGE - Het Windpark Battenoert in Nieuwe-Tonge heeft inmiddels een jaar gedraaid. Zoals afgesproken met de omgeving is voor de eerste keer een uitkering gedaan uit het Windfonds.

In het kader van de ontwikkeling van nieuwe windparken op Goeree-Overflakkee is in 2012 door de Windgroep Goeree-Overflakkee aan de gemeente Goeree-Overflakkee toegezegd een Windfonds ten gunste van het eiland in te richten. Op het moment dat dit speelde, was de voorbereiding van de opschaling van Windpark Battenoert door Delta Windpark BV (100% eigendom van Coöperatie Deltawind) al aan de gang en is Delta Windpark om die reden niet verplicht mee te doen. De coöperatie heeft toen echter besloten tot de oprichting van een apart fonds, Windfonds Battenoert. Het gaat om € 0,35 / MWh, de afdracht hangt dus samen met de productie van het windpark.

Verdeling door omgeving bepaald

Eind 2015 is, in overleg met omwonenden en de dorpsraden, de verdeling van dit fonds vastgesteld. Het resultaat van deze besprekingen is dat zowel de dorpsraden van Oude- en Nieuwe-Tonge als de omwonenden binnen 1.500 meter van het windpark jaarlijks een contant bedrag ontvangen. Naast de beide dorpsraden zijn er 14 huishoudens die hiervoor in aanmerking komen.

Uitbetaling

De productie over 2016 is inmiddels bekend en bedraagt 32.700.000 kWh. De afdracht over 2016 is € 11.445,00. Dit is ongeveer 80% van de productie in een gemiddeld jaar. Het windpark is immers niet het volledige jaar 2016 operationeel geweest en daarnaast is 2016 een relatief slecht windjaar geweest. Hiermee geeft Deltawind inhoud aan een van haar doelstellingen: de omgeving mee te laten delen in de opbrengsten van windenergie. (Persbericht Deltawind)


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!