Tankstation gaat in Ouddorp onbemand verder

Artikel geplaatst op: 20-2-2017

OUDDORP - Voor Cees van Poortvliet (bijna 73) valt op 1 maart het doek voor het tankstation, dat hij, met support van vrouw en familie, tientallen jaren runde aan de Broekweg. Hij heeft het er moeilijk mee, maar de stap is onvermijdelijk. Zijn gezondheid noopt hem dit ingrijpende besluit te nemen. Na zestig jaar eindigt zo opnieuw een gerenommeerd Ouddorps bedrijf. Na een aantal contacten en gesprekken wordt het benzinestation met wasserette, nu nog onder de vlag van Texaco, verhuurd aan Esso/De Haan Expres. Het wordt een onbemand tankstation. De huidige shop wordt gesloten.

Door Jaap Ruizeveld

Voor Cees van Poortvliet was zijn werk zijn hobby. Van de vroege morgen tot de late avond. Zes dagen per week. Altijd paraat. Hij was aanspreekpunt. Aan de pomp werden de Ouddorpse dorpsnieuwtjes gedeeld. Cees bouwde een band op met zijn klanten. Dat is iets dat hij nu gaat missen. Met pijn in het hart. Maar het kan niet anders. Naast de verkoop van benzine en diesel kon je bij het station aan de Broekweg ook tabaksartikelen, telefoonkaarten, snoep en kleine attributen krijgen. Bovendien was het een informatiepost voor toeristen die Ouddorp binnenreden. Het tankstation is altijd bemand geweest. Zeker in de beginjaren moest Cees of één van de gezinsleden steeds naar buiten voor afwikkelingen aan de pomp. "Binnen hield hij zelfs zijn jas aan om maar snel service te kunnen verlenen", vertelt zijn vrouw.

SuccesvolVan Poortvliet was een breed georiënteerd bedrijf. Naast het tankstation werd vele jaren een succesvolle (internationale) transporttak gerund. Vader Jaap van Poortvliet kocht in 1936 zijn eerste (Ford) auto die werd omgebouwd tot vrachtwagen. Dat was toen aan de Dirkdoensweg in Ouddorp. Niet dat er in die tijd al veel landbouwproducten werden vervoerd. De transporten liepen destijds voor een groot deel per schip. Maar als éénmansbedrijf legde Van Poortvliet sr. met zijn eerste vrachtjes toen wel de basis voor het latere succesvolle internationale transportbedrijf, dat zou uitgroeien tot een onderneming met twaalf chauffeurs en met de meest moderne transportcombinaties. Cees reed zelf ook een aantal jaren in het bedrijf van zijn vader. Trots in één van deze wagens met het logo van Poortvliets Transportbedrijf Ouddorp. Nadat zijn vader na een ongeluk in de garage de bedrijfsvoering moest neerleggen, zorgde Cees voor de logistieke invulling. Het vervoer van landbouwproducten nam toe. Witlof, wortelen, ook groenten, fruit en o.a. bloemzaden werden vanuit diverse locaties vanaf het eiland en vanuit het Westland vervoerd naar afnemers in eigen land en naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

AmbulanceDe betekenis van de ondernemende familie Van Poortvliet bleef in de afgelopen 60 jaar niet beperkt tot tankstation en transportbedrijf. Al is het goed eerst dat deel informatief af te ronden. In 1957 werd het Caltex-tankstation aan de Broekweg gestart. Later onder de naam Chevron en daarna onder de vlag van Texaco. Cees van Poortvliet stond vanaf 1977 aan het roer bij het bedrijf. In de garage aan de Broekweg stond vele jaren ook de eerste 'Ouddorpse' ambulance gestald. Van Poortvliet sr. was vanaf de beginperiode de vaste chauffeur op deze ambulance die patiënten vervoerde naar het ziekenhuis in Dirksland. Hier was toen goede communicatieve samenwerking nodig tussen toenmalig huisarts Ruizeveld en Van Poortvliet. Als de dokter het nodig oordeelde een patiënt op te laten nemen belde hij naar Van Poortvliet met het verzoek om aan het ziekenhuis te melden dat de ambulance met een patiënt er aan kwam. Moderne communicatiemiddelen waren er niet. Je had een enkele telefoon, mobilofoons en bij de dokter een semafoon. Dat was het wel. Cees vertelt dat hij slechts enkele keren zijn vader als chauffeur op de ambulance heeft vervangen.

BrandweerEn dan de brandweer. Vader Jaap van Poortvliet was 55 jaar bij de vrijwillige brandweer betrokken. Voeg daarbij zijn verdiensten als chauffeur op de ambulance en die inzet was aanleiding hem een koninklijke onderscheiding toe te kennen. (Ridder in de Orde van Oranje Nassau). Een uitruk van de Ouddorpse brandweer vond lange tijd plaats vanaf de Dorpsring. Het voertuig stond toen namelijk geruime tijd onder de toren.

Terug naar zoon Cees. Vanaf zijn jongste jaren was hij gefocust op de inzet van de vrijwillige brandweer in zijn dorp. Die voorliefde was stellig door zijn vader overgedragen. Cees reed altijd mee met de brandweerwagen. Zijn enthousiasme ging wel heel ver. In die beginjaren gaf een sirene nog het brandalarmsignaal. In de klas, op de christelijke basisschool van 'hoofd' Spuijbroek, hoorde scholier Cees dan de sirene. Dat was het moment dat hij uit steevast uit de klas liep naar het vertrekpunt van de brandweerwagen. De straf die hij voor dit 'verzuim' opliep nam hij op de koop toe.

Thuis, te midden van vrouw en familieleden, heb ik hem opgezocht en blikt hij terug op een gevarieerd leven. Hij is dankbaar dat het allemaal mogelijk is geweest. Het Esso-tankstation gaat vanaf volgende week, onbemand verder. Cees is dan nog niet geheel uit beeld. Hij blijft op de achtergrond - met een toeziend oog en met kleine klussen – voorlopig nog betrokken bij de verhuurde vestiging.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!