Kantklosgroep Oude-Tonge viert jubileum

Artikel geplaatst op: 20-2-2017

OUDE-TONGE – De linnenslag, de netslag, de speldslag, het zijn termen waar de meeste mensen nog nooit of nauwelijks van gehoord hebben. Voor de dames van de kantklosgroep is het echter gesneden koek. Vooral de eerste twee genoemde slagen worden heel vaak gebruikt bij het kantklossen. In Oude-Tonge komt tweewekelijks een achttal dames bij elkaar in het wijkgebouw van de Stichting Zijn. Samen maken ze onder het genot van een bakje koffie allerhande prachtige werkjes. En dat al twaalf en half jaar lang.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Afgelopen woensdag was er, vanwege het jubileum, gebak bij de koffie, afkomstig van de Stichting ZIJN, waar de kantklosgroep onderdeel van is. Mien Pollemans richtte de groep, op verzoek van de stichting, destijds op. "Jaren geleden ben ik op cursus geweest", vertelt ze. "Dit omdat ik een handwerkwinkel had en weleens vragen kreeg. Na die lessen heb ik het een tijd niet meer gedaan, maar toen vroegen de mensen van de SWO of ik een kantklosgroep wilde beginnen als onderdeel van de handwerkgroep. Ik heb toen toegezegd, dat ik vijf lessen wilde verzorgen en daarna niet meer. We zijn gestart met vijf dames. Maar ja, van het een komt het ander en nu twaalf en halfjaar later ben ik er nog steeds en de groep bestaat momenteel uit acht dames. Binnenkort komt er zelfs weer iemand bij".

Naast Mien Pollemans is ook de andere aanwezige Mien al vanaf het begin lid van de groep. De overige dames zijn er in de loop der jaren bijgekomen. "Een aantal dames kon al kantklossen', weet Mien, "maar vond het gewoon gezellig om met een groep bezig te zijn. Anderen hebben het hier geleerd. In het begin moet iedereen eerst alle technieken onder de knie krijgen, pas daarna kan men zelfstandig een werkje maken. In principe kan iedereen het leren, maar je moet wel een beetje geduld hebben. Het is best een priegelwerkje. Eigenlijk is het een ambachtelijk vak. Je ziet wel eens mensen demonstraties geven tijdens markten of braderieën".

Eigen werkTijdens de kantklosochtend op woensdag nemen alle dames hun eigen werk mee. De meesten hebben een zelfgemaakt kussen, waarop het werkje gespeld is. "Er zijn wel officiële kussens", legt Mien uit. "Die zijn rond en lopen iets af aan de buitenkant. Je kunt er zelfs een standaard voor kopen, zodat je alleen je stoel bij je kussen hoeft te schuiven. Sommigen vinden het ideaal, anderen vinden het niks. Iedereen neemt ook de eigen klosjes en garen mee. Het meest gebruikte garen is linnen, maar ook wordt er wel gewerkt met Egyptisch katoen. De klosjes zijn helaas moeilijk te krijgen. Daarvoor moet je echt op een beurs zijn. In België ligt dat anders. In Brugge en Brussel bijvoorbeeld vind je heel veel winkels, waar je de benodigdheden kunt kopen. Om te beginnen met kantklossen heb je zo'n tien tot twaalf klosjes nodig. Ze kosten twee euro per stuk, dus het is even investeren als je gaat starten. Pas als je wat meer ervaren bent en moeilijkere werkjes wilt maken, kun je met meer klosjes aan de gang. Er zijn zelfs mensen, die er wel 200 tegelijk gebruiken. Maar niet in deze groep hoor".

Een rondje langs de aanwezige dames leert, dat kantklossen echt niet alleen geschikt is voor het maken van witte tafelkleedjes. Hoewel er een paar hele mooie in de maak zijn, wordt er onder andere ook gewerkt aan een kleurige dolfijn, een kinderwagentje en zelfs de landkaart van Nederland. "Als deze klaar is, gaan de speldjes er uit, wordt het gesteven en vervolgens in een lijstje geplakt", vertelt een van de dames. "Dat doen we bijvoorbeeld ook met de randjes die we maken. Deze plakken we onder elkaar en zo heb je een leuke originele decoratie. Natuurlijk kun je niet alles zelf houden. Er wordt ook heel wat gemaakt om cadeau te doen".

StoffigDe dames vinden het jammer, dat kantklossen een beetje een stoffig image heeft. "Dat is het helemaal niet", laten ze eensgezind weten. "Zoals gezegd is het een mooi ambachtelijk vak, wat vast en zeker weer helemaal terugkomt. Verder is het hier altijd heel erg gezellig. Wij hebben een leuke groep en regelmatig neemt iemand wat lekkers mee". De meeste dames zijn dan ook van plan om nog lang lid te blijven. Maar ook nieuwkomers zijn welkom. "Iedereen wordt meteen opgenomen in de groep", laten de dames tot slot weten. "Dus kom gerust een keertje kijken. Om de week op woensdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur in het wijkgebouw aan de Bernhardstraat 27".

Voor meer informatie kan men zich wenden tot de Stichting 'Zijn' via de site www.zijngo.nl of telefonisch via (0187) 641344. Mailen kan ook:m.vanderwelle@zijngo.nl


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!