Handletteren: gewoon aan de slag gaan

Artikel geplaatst op: 20-2-2017

DIRKSLAND – Handletteren is een creatieve uiting die het afgelopen jaar bekend is geworden. In de afgelopen tijd hebben veel creatievelingen – vooral vrouwen – deze vorm van schrijven ontdekt. Dit geldt ook voor Mirjam Looij uit Dirksland en Carlyn Verwijs uit Tholen. Vorige week verscheen hun boek 'Loveletters', waarin zowel creatieve als meditatieve uitingen elkaar hebben gevonden.

Tekst Adri van der Laan

Je komt het steeds meer tegen: 'handletteren' een vorm van schrijven of tekenen waarbij naast de geschreven tekst ook de vorm van die tekst een functie heeft. Mirjam Looij en haar vriendin Carlyn Verwijs presenteren met enige trots hun eerste boek, 'Loveletters'. In het boek staan 52 bijbeloverdenkingen, handletterillustraties en bijpassende handletteropdrachten. Mirjam zorgde in het boek voor de overdenkingen, opdrachten en enkele illustraties. Het overgrote deel van de handgeletterde teksten werden gemaakt door Carlyn.

Het handletteren is nog niet zo lang bekend in ons land, maar het laatste jaar heeft deze techniek meer bekendheid gekregen en worden er tal van activiteiten, zoals workshops en beurzen rondom het handletteren georganiseerd. Mirjam legt uit dat handletteren eigenlijk hedendaags kalligraferen is. Door strakke en sierlijke letters te schrijven en of tekenen wordt een woord of een tekst op een creatieve manier vormgegeven. Het vergt behoorlijk wat tijd om een tekst te letteren waardoor je de tekst goed tot je door kunt laten dringen. Door betekenisvolle teksten te letteren kunnen deze in de week die volgt dienen als herinnering, bemoediging en inspiratie. Voor Mirjam en Carlyn was dit één van de redenen om het boek Loveletters te schrijven. In het boek is voor iedere week een inspirerende overdenking te vinden ondersteunt met een mooie geletterde tekst. Als rode draad door de overdenkingen loopt 'Gods liefde, naastenliefde en zelfacceptatie', waardevolle thema's die vooral de vrouwelijke lezers aan zullen spreken. Carlyn en Mirjam willen vrouwen aanmoedigen en enthousiasmeren om hun stille tijd een combinatie te laten zijn van bidden, lezen en letteren. De creatieve handletteropdrachten in het boek helpen vrouwen hierbij.

Mirjam legt uit dat in dezelfde stijl van het boek ook een speciaal letterblok en fineliners verkrijgbaar zijn. Hiermee kunnen de lezers direct aan de slag. Volgens Mirjam is letteren niet moeilijk. Bij handletteren zijn er geen regels en dat is fijn. Je kunt verschillende lettertypes door elkaar gebruiken en je inspiratie van Pinterest, Instagram, Youtube of andere websites halen. Ze raadt aan om als beginner een fineliner te kopen 'gewoon' lekker aan de slag te gaan. Geef je geletterde tekst als je klaar bent een mooie plaats en geniet in de week die volgt van je gemaakte creatie.

Binnenkort wordt er in onze abonnementskrant op vrijdag uitgebreid aandacht besteed aan het handletteren.

Volg Loveletters via Instagram of Facebook via @loveletters_lettering

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kost € 12,95, het bijbehorende posterblok kost € 7,50 en de set fineliners: € 12,50. Naast het letteren van de teksten in het boek Loveletters heeft Carlyn de afgelopen periode posters en kaarten ontworpen, muurschilderingen gemaakt en workshops handletteren gegeven. Haar liefde voor het verbeelden van woorden heeft ertoe geleid dat ze nu ook werkzaam is als freelancer met haar eigen onderneming FontWonders. Binnenkort gaat de website online en ze is te vinden op Facebook en Instagram #fontwonders.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!