INGESTUURD: Straks geen oude boerderij meer op Goeree-Overflakkee

Artikel geplaatst op: 17-2-2017

Hoe trots kun je zijn op je landschap en het agrarisch erfgoed? Helaas, op Goeree-Overflakkee is die trots er niet. Ja, slechts bij een handjevol vechters dat nog probeert om iets overeind te houden. Het lijkt echter op een gevecht tegen windmolens. Hoe triest kan het zijn?!

Wéér dreigt er een historische hoeve te verdwijnen en er zijn er nog maar zo weinig over. Voor de Pauwestee, gelegen aan de Staakweg ten noorden van Dirksland, is zeer recent een sloopvergunning aangevraagd. De gemeente heeft zich ingespannen om de aanvraag voor de sloopvergunning op tijd in de krant te publiceren. Hier kun je niet onderuit, want dit soort zaken moeten immers openbaar worden gemaakt om de burger nog de gelegenheid te geven tegen het voornemen tot sloop bezwaar maken. Zou het nog kunnen worden tegengehouden, als ook de eigenaar ervan af wil?

Helaas, de Pauwestee is geen rijksmonument. Dat had nog enig roet in het eten kunnen gooien: een rijksmonument mag je namelijk niet zo maar verkwanselen. In dat geval bestaat er voor een eigenaar de plicht om het gebouw in een acceptabele staat te houden. Welnu, bij de Pauwestee is dat jammer genoeg niet zo. En ook de gemeente zal geen poging ondernemen om het zeer markante gebouw aan de Staakweg proberen te behouden. Ja, er zal dan geld moeten komen, zowel voor de aankoop als voor de restauratie. Maar daarvoor zijn altijd wel investeringsmiddelen te vinden. Een voorwaarde is, dat er de wil is om er wat mee te doen, er een andere bestemming aan te willen geven, overleg met de eigenaar aan te gaan, partijen bij elkaar te brengen. Dié creativiteit is wel nodig.

Er zijn genoeg herbestemmingen te vinden. Wat te denken van een bedrijfsruimte voor kleine dienstverlening, voor ambachtelijke bedrijfjes, of een woonfunctie (appartementen)? Behalve het boerenhuis moet dan uiteraard ook de schuur bij de plannen worden betrokken. Er is veel mogelijk, maar nogmaals er is dan wel creativiteit vereist, gedrevenheid, erin geloven en ervoor willen gaan. En is dat te vinden…….?

De Pauwestee is een heel markant gebouw en ligt, zoals dat heet, op een 'zichtlocatie'. De hoeve heeft een interessante bouwgeschiedenis en zag er in de glorietijd uit als een klein 'buiten' (zie de historische foto uit het begin van de 20ste eeuw).

Van een betrekkelijk kleine, vermoedelijk vroeg achttiende eeuwse boerderij werd de stee in 1813 vergroot en verbouwd tot de hoeve die het nu is. Het oude, veel kleinere boerenhuis is het rechter gedeelte. De forse uitbreiding vond plaats aan de linkerkant. De begane grond kreeg over de volle breedte een zogeheten 'mezzanino', een halve verdieping in de hoogte, met een rij kleine vensters in de voorgevel. Er is een knipoog naar de symmetrische gevelindeling. De gevel werd afgedekt met een brede, geprofileerde kroonlijst. Juist dát laatste maakt de Pauwestee uniek in vormgeving. Behalve een latere aangebouwde keuken aan de rechterkant is het boerenhuis nog origineel. Weliswaar zijn de oude roedeverdeling in de ramen en de luiken verdwenen, maar de uitstraling is er nog steeds.

Helaas, werd vorig jaar het wagenhuis en de zomerkeet afgebroken: het begin van de aftakeling.

De aangebouwde schuur is niet meer de originele, maar heeft nog wel de contouren van een oude schuur. Het geheel is meer dan de moeite waard om te behouden en ervoor op de bres te gaan staan.

En daarom wordt er – misschien ten finale – een groot beroep op de gemeentelijke overheid gedaan: "College van Burgemeester en Wethouders laat het niet bij de publicatie van de sloopvergunning in de krant. Kom van uw plek af en doe iets!!" Anders wordt het zo schraal in het landschap van Overflakkee. De burger met liefde voor historie en de toerist die hier fietst, zullen dan een zeer rationeel verkaveld landschap zien, met grote, strakke akkers, met moderne loodsen voor agrarisch gebruik en met woonhuizen die niets meer uitstralen dan alleen moderniteit. Zij zullen fietsen in een landschap dat niets 'eigens' meer heeft. Er resten alleen nog oude, vergeelde foto's . Willen we dit? Wil de gemeente die de bevordering van toerisme hoog in het vaandel heeft staan dit landschap, deze uitstraling ook? Zou hiermee het toerisme bevorderd worden? Ik denk het absoluut niet. Daarom een laatste oproep. Laten we die paar oude boerenhofsteden die we nog op het eiland hebben bewaren en laten we voor het behoud ervan uit onze 'comfortzone' komen. Daartoe daag ik de gemeente en de eigenaren van oude hofsteden uit. Er zijn namelijk nóg een paar boerderijen die in sterke mate staan te verpauperen; boerderijen die nu juist heel kenmerkend zijn voor ons eiland.

Gerbrand Hoek

Voetnoot

De schrijver van bovenstaand artikel, Gerbrand Hoek, is boerderijdeskundige en buitengewoon lid van onze Sociëteit. Hij schreef menig artikel over de boerderijen op ons eiland. Hij coördineert nu het onderzoek en de publicatie van de vijfdelige serie "Blik op de agrarische geschiedenis van Goeree-Overflakkee", waarvan het eerste deel ('Polderkatern Sommelsdijk') vorig jaar werd uitgegeven.

Rethorica onderschrijft van harte de inhoud van het artikel en onderkent de noodzaak om de ernst van situatie, waarin het agrarisch erfgoed zich bevindt, onder de aandacht te brengen.

Sociëteit Rethorica Sommelsdijk


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!