Dichten bij dingen, met een lach en een traan

Artikel geplaatst op: 17-2-2017

SOMMELSDIJK - Twee porseleinen hondjes op de schoonsteenmantel. Een bedstee, Het vuur van de smid. De pet van het koeienwachtertje. Snoepjes en koekjes in de kruidenierswinkel. Het trammetje van de RTM. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee staan allerlei objecten die tot de verbeelding spreken. Letterlijk, in het geval van de Reizende Dichters. Het eilandelijke dichterscollectief heeft zich voor het project 'Dichten bij dingen, met een lach en een traan' laten inspireren door wat het museum in Sommelsdijk te bieden heeft. Twee fotografen van de Rarekiek, Magda Korthals en Leendert Verkerke, hebben de geselecteerde objecten gefotografeerd voor de extra editie van o-o-go, die met het oog op 'Dichten bij dingen' verschijnt.

Door Kees van Rixoort

In vrijwel elke ruimte – het museum telt er negentien – is vanaf 4 maart minimaal één gedicht te zien in een fraai rood lijstje. En dat gedurende het hele seizoen 2017. Bezoekers kunnen meer informatie over bijvoorbeeld het object of de dichter krijgen via een app. Deze is te gebruiken door een mobiele telefoon te richten op het gedicht. Behalve informatie of een extra foto, geeft de app bij sommige objecten ook opdrachten. Dit voegt een spelelement toe, dat vooral aantrekkelijk is voor jeugdige bezoekers.

Het idee voor 'Dichten bij dingen' is afkomstig van de Reizende Dichters. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en de Rarekiek waren direct te porren voor dit samenwerkingsproject. Bij de Reizende Dichters is enige ervaring met het maken van gedichten die zijn geïnspireerd op museale objecten. In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk zijn ook gedichten van hun hand te bewonderen. Daar is dat op sommige plekken, in Sommelsdijk komen ze in nagenoeg elke ruimte. Hoe dichters zich laten inspireren door bijvoorbeeld de zeilmakerij, hoe hun fantasie het publiek nieuwe inzichten en andere invalshoeken biedt, moeten we afwachten tot 4 maart. Dat er meerwaarde ontstaat, is wel zeker. Een gedicht raakt immers een andere snaar dan een paar droge regels proza. Een nostalgische snaar bijvoorbeeld.

Aftrap

Op zaterdag 4 maart is de officiële aftrap van het project. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat, niet ver van het Streekmuseum. Dichters dragen dan vijftien van de tweeëntwintig gedichten voor. Troubadour Willem Arends zingt liederen, waaronder een op muziek gezet gedicht van Greta Lugtmeier, een van de Reizende Dichters. Ook de presentatie van de extra editie van o-o-go staat op het programma.

De entree voor deze bijeenkomst bedraagt 7,50 euro (inclusief o-o-go-special, toegang tot het museum en koffie of thee). Wie deze middag (aanvang 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur) wil bijwonen, kan zich inschrijven via www.streekmuseum.nl/dichten. De opening van de expositie is aansluitend, om 15.30 uur, in het Streekmuseum. Hein Meijs zal de openingshandeling verrichten. Het project 'Dichten bij dingen' is mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Het tijdschrift o-o-go Streekmuseum is te koop bij het Streekmuseum, de boekwinkel en via de website van de Reizende Dichters: www.oogo.cultuurpleingo.nl. Prijs: 4,50 euro.

visser = zeilmaker

kinderkopjes

voor zijn schuur zit de visser op een houten bankje met mes en draad hij doopt de naald in de vethoorn steekt duwt met de leren handpalm de driehoekige naald in het bruin getaande zeil de zeilmaker naait de scheuren dicht kinderen op klompen rennen over de kade voorbij

Catherine van Vliet-Saivres


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!