Nieuw reddingsvest voor vissers

Artikel geplaatst op: 13-2-2017

STELLENDAM – Het was vrijdag Fisherman Saver Day in en bij de Stellendamse buitenhaven. Een dag die in het teken stond van het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse vissersvloot. Gesymboliseerd door de uitreiking van werk-reddingsvesten aan de bemanning van vier kotters, de TH 10, GO 31, SCH 63 en OD 17 in restaurant De Zeemeeuw. Het bijzondere aan de Fisherman Saver is dat dit reddingsvest is ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van de vissers zelf.

Door Jaap Ruizeveld

De bemanningen van deze vier vissersschepen hebben prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat resulteerde in een nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort.' Nu dit vest er is, heeft niemand meer een reden om tijdens het werk aan boord géén reddingsvest te dragen', klonk het tijdens de presentatie en uitreiking van de eerste in serie geproduceerde werk-reddingsvesten. Met het thema: Veilig naar zee en veilig weer thuis. De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. De coördinatie van de ontwikkeling en de campagne voor meer veiligheidsbesef is in handen van de Nederlandse Vissersbond.

DraagcomfortOmdat het risico van te water raken (met levensbedreigende gevolgen) altijd op de loer ligt aan boord van een vissersschip, moet het dragen van een werk-reddingsvest voortaan een vanzelfsprekendheid worden. Dit met een vest dat je aandoet alsof het een jasje is.Dat zal zeker nog enige tijd een goede communicatie-inzet vragen.Tot nu toe waren er tegenargumenten. In de trant van: Zo'n vest zit niet lekker, het "belemmert je in je beweging. Het stinkt en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je zeewater over je heen krijgt. Met de nu ontwikkelde Fisherman Saver gaat dat niet meer op. Het vest combineert de beste innovaties voor optimale veiligheid en draagcomfort in één hoogkwalitatief werk-reddingsvest. Onder de vlag van de Sectorraad Visserij wordt dit vest nu tegen kostprijs aangeboden aan alle vissers op de Nederlandse vloot.

Actie op zeeVrijdagochtend was er eerst een 'heuse' reddingsactie op zee. Met opnames voor een promotie- en voorlichtingsfilm over de Fisherman Saver. Een vrijwilliger werd vanaf de kotter Tholen 10 (in een overlevingspak van de KNRM) overboord gezet, waarna de 16-jarige Friso Juch - als onderdeel van een maatschappelijke stage in zijn Rotterdamse opleiding op weg naar STC-onderwijs - ook vrijwillig in het water stapte. Dit vanaf de Stellendamse reddingsboot. Gedurende 20 minuten filmde hij de 'drenkeling'. Dat bij een watertemperatuur van iets boven de 2 graden en een gevoelsstemperatuur van minus 88 graden. "Een buitenkansje: dat ik dit kon doen," vertelt de scholier.

Snel gelokaliseerdIn de middag was er dan de presentatie en de overhandiging van het nieuwe werk-reddingsvest aan de bemanningen van de vier genoemde kotters. Namens de veiligheidscommissie van de Nederlandse Vissersbond en namens PO Delta Zuid, die voor alle aangesloten vissers een Fisherman Saver liet produceren. Kenmerken van het vest zijn o.a. hydrostatische (waterdruk) activering, ergonomisch, Newton drijfvermogen en uitgerust met een standaard AIS noodsignaal.

Wanneer het vest zich heeft opgeblazen, zendt het beacon een noodsignaal uit dat zichtbaar wordt op de plotter van het moederschip en wordt ook gelijk gecommuniceerd aan andere ontvangers aan boord van vaar- en vliegtuigen in een straal van circa 5 mijl van het voorval. Zo kan de drenkeling snel gelokaliseerd en gered worden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!