Autismecoach biedt helpende hand en luisterend oor

Artikel geplaatst op: 13-2-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Autisme wil zeggen dat je het geheel niet altijd ziet. Je neemt wel alles waar, maar je hersenen hebben moeite met de goede verwerking van de informatie en de hoeveelheid aan prikkels." Suzan van Autisme Coaching Susiane geeft uitleg over haar werk. "Als mensen zonder autisme heel veel bomen zien, dan zien zij direct een bos. Iemand met autisme ziet eerst de afzonderlijke bomen en daarna pas het bos."

Door Martijn de Bonte

"Soms merken ouders al bij een baby dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld omdat de baby je niet aankijkt en veel huilt. Bij anderen wordt het autisme pas op latere leeftijd geconstateerd, vaak omdat het kind op school vastloopt. Omdat het kind op school teveel prikkels krijgt en niet die duidelijkheid en voorspelbaarheid ontvangt wat het kind nodig heeft, raakt het overprikkeld en in paniek. Signalen zijn onder andere vermoeidheid, en agressief gedrag. Autisme is 90% erfelijk, waardoor andere gezinsleden of familieleden ook autisme kunnen hebben."

Vaardigheden aanlerenDoor uitleg over autisme en het bespreken van video's krijgt iemand met autisme en ouders meer inzicht in de stoornis en worden er (opvoedings-)vaardigheden aangeleerd. Daarnaast leert Suzan samen met ouders emotionele en sociale vaardigheden aan. Ze werkt hierbij met de methodiek 'Geef me de 5 - Auti-communicatie'. "Om structuur te bieden werk ik vaak met een dagschema, waarop door middel van pictogrammen de dagindeling wordt aangegeven."

Ook de omgeving, zoals broers of zussen, geeft Suzan informatie over autisme. "Op die manier weten ze wat voor gedrag er bij autisme hoort. Daarnaast leer ik de mensen die er dagelijks mee te maken hebben dat het belangrijk is om structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid te bieden, omdat iemand met autisme zich sociaal en emotioneel veilig moet voelen. Daardoor raakt de persoon met autisme minder vaak in paniek en kan hij of zij zich verder ontwikkelen. Dat kan soms heel eenvoudig, door te benoemen: Wat hij moet doen? Hoe? Waar? Wanneer? En met Wie?"

Alleen maar overlevenIemand met autisme kan een zware wissel trekken op het gezinsleven. Suzan: "Vaak is er sprake van chaos, ruzie en agressie, waardoor een gezin alleen maar bezig is met overleven. Ik vind het heel mooi om een gezin te helpen om te zorgen dat de situatie weer leefbaar wordt. Door inzicht te geven ontstaat er meer begrip voor elkaar. En door vaardigheden aan te leren kunnen de gezinsleden beter met elkaar omgaan. Het is wel altijd maatwerk, want ieder gezin, elk kind, jongere of volwassene met autisme is anders. Als ouders ontdekken dat hun kind autisme heeft ontstaat er een soort rouwproces. Want het staat dan vast dat hun kind anders is dan andere kinderen. Uiteindelijk zorgt het vaak ook wel voor opluchting, omdat er gericht kan worden gekeken naar de oorzaak van het gedrag. Soms zeggen ouders weleens: 'Ik dacht altijd dat het aan mij lag'..."

"Autisme is een Autisme Spectrum Stoornis. Spectrum betekent dat iedereen met autisme anders is. Sommige kinderen kunnen gewoon op hun eigen school blijven, voor andere is het beter als ze naar een speciale structuurklas gaan". Suzan gaat ook altijd naar de school van de kinderen die ze coacht. "Dan bespreken we wat goed werkt op school en kijken met elkaar wat hiervan ook thuis gebruikt kan worden. Andersom vertel ik op school welke dingen thuis goed werken. Het is voor iemand met autisme belangrijk dat er overal hetzelfde wordt gereageerd op hun gedrag."

Vrijblijvend eerste gesprekSuzan werkt op heel Goeree-Overflakkee en komt altijd aan huis. Ze werkt vanuit een reformatorische levensovertuiging, maar benadrukt dat iedereen welkom is. Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos. Dus mensen die te maken hebben met autisme, of waarbij een vermoeden bestaat dat er autisme aanwezig is kunnen contact met haar opnemen. Ze benadrukt dat coaching voor alle leeftijden is, sommige mensen met autisme lopen bijvoorbeeld vast op hun werk. Het telefoonnummer van Suzan is: 06-37184149. Meer informatie is te vinden op de website www.autismecoachingsusiane.nl.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!