Aannemingsovereenkomst voor nieuwe Beth-El Kerk

Artikel geplaatst op: 13-02-2017

STELLENDAM – De Hersteld Hervormde gemeente van Stellendam krijgt een nieuw kerkgebouw. Na enkele jaren voorbereiding kon vorige week woensdagmiddag de aannemingsovereenkomst worden ondertekend. Dat gebeurde tijdens een informeel samenzijn in het huidige kerkgebouw, de Beth-El Kerk aan de Voorstraat.

De nieuwe kerk komt ook aan de Voorstraat, maar wel op een heel andere plek. Waar aan Voorstraat 108 nu nog het leegstaande boerderijtje staat van het echtpaar T. Human zal, zo is de bedoeling, over een jaar een nieuw kerkgebouw staan. Met als keerzijde dat dan het pand dat nu als kerkgebouw fungeert, de voormalige supermarkt aan Voorstraat 69, verlaten zal worden.

Komende generatiesHet was in het najaar van 2014 dat binnen de Hersteld Hervormde gemeente van Stellendam nagedacht werd over de toekomst van het kerkgebouw. Dankbaar was men dat in 2005 de toen niet meer in gebruik zijnde supermarkt kon worden aangekocht, om deze geschikt te maken voor gebruik als eigen kerk; een uitkomst in de situatie van destijds. Toch bleek dat het gebruik van een supermarktruimte als kerk niet altijd even praktisch is. Dit deed na bijna tien jaar gebruik de vraag rijzen of het niet gewenst of zelfs noodzakelijk was, zeker met het oog op de komende generaties, om zorg te dragen voor een deugdelijke kerklocatie. Diverse mogelijkheden werden bestudeerd, waarna nieuwbouw de meest voor de hand liggende optie bleek te zijn.Tevens werd toen duidelijk dat het echtpaar Human hun leegstaande boerderij aan de Voorstraat graag verkocht aan de Hersteld Hervormde gemeente. Het deed het echtpaar goed wanneer op hun grond de nieuwe kerk zou komen en dat dit erf bestemming zou krijgen als plek waar Gods Woord en de dienst van God centraal zouden mogen staan. Daarvoor namen ze ook graag voor lief dat het best langere tijd zou duren voordat tot verkoop van hun eigendom overgegaan zou kunnen worden.Tijdens een gemeenteavond in het voorjaar van 2015 kon openheid van zaken worden gegeven en werden nieuwbouwplannen op de beoogde locatie breed en warm gedragen. Een vervolgtraject werd ingezet, de burgerlijke gemeente verleende alle medewerking, een aanbestedingsprocedure volgde, “en op dit moment mogen we dankbaar en blij terugzien op hetgeen tot nu toe bereikt is”, zo sprak namens een gevormd bouwteam voorzitter Albert van Rossum vorige week woensdagmiddag, toen het zo ver was dat de aannemingsovereenkomst ondertekend kon worden. Aannemer is Middelwateringbouw te Nieuwerkerk aan den IJssel, Delta Techniek te Sint Philipsland verzorgt de technische installaties, terwijl Jaro Grondwerken en Kraanverhuur te Ouddorp het sloop- en grondwerk verricht.

Psalm 127Na het ondertekenen van de overeenkomst door de kerkvoogdij en de (onder)aannemers sprak de eigen predikant, ds. B.D. Bouman, naar aanleiding van Psalm 127 de wens uit dat alle bij de bouw van de nieuwe kerk betrokkenen hun werk in afhankelijkheid van en in biddend opzien tot de Heere zullen doen. “Tevergeefs is het om te bouwen als de Heere er niet in meekomt en er Zijn zegen niet aan geeft. Dan is het slechts mensenwerk. We wensen en bidden u toe dat u dit werk zult doen vanuit een verlangen de Heere te dienen.”

PlanningArchitectenbureau Born te Middelharnis maakte het ontwerp van de nieuwe kerk. De kerkzaal krijgt in totaal 380 zitplaatsen. Naast een hal komen verder op de benedenverdieping een grote vergaderzaal, de consistoriekamer, keuken, toiletgroep en opbaarruimte. Op de bovenverdieping komen twee kleinere zalen. In de kerkzaal komen geen banken, maar de stoelen die nu al in gebruik zijn gaan mee naar de nieuwe kerk, evenals het Johannus-orgel dat nu al dienstdoet om de samenzang te begeleiden.De voormalige boerderij van Human zal binnenkort worden gesloopt en het aanwezige groen worden verwijderd. Asbest wordt momenteel al gesaneerd. Medio april zal de eerste paal worden geslagen, waarna de aannemer verwacht eind dit jaar het kerkgebouw op te kunnen leveren. Uiteindelijk hoopt men in het voorjaar van 2018 de nieuwe Beth-El Kerk in gebruik te kunnen nemen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!