Natuurmaatregelen Westduinen bij Ouddorp

Artikel geplaatst op: 9-2-2017

OUDDORP - In februari voert het Zuid-Hollands Landschap een aantal natuurherstelprojecten uit in de Duinen van Oostvoorne en in de Westduinen bij Ouddorp. Het gaat om het heropenen van de duingebieden door het rooien van stobben en het verwijderen van plaggen. Het doel van de werkzaamheden is het behoud van de karakteristieke duinflora en -fauna.

Komende werkzaamheden worden uitgevoerd in het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). Stikstofdepositie vormt een bedreiging voor deze duingebieden. Stikstof is een belangrijke bouwstof voor planten. Vooral enkele snelgroeiende soorten profiteren hiervan en krijgen vervolgens de overhand. Dit proces wordt verruiging genoemd. Uit inventarisaties van 2016 blijkt dat het langzaam dichtgroeien van het duingebied zeldzame planten- en diersoorten doet afnemen. Door het plaggen van de toplaag van de duingebieden wordt verruiging en de negatieve effecten hiervan tegengegaan. Op plaatsen waar de laatste jaren het duin al is opengemaakt, komen zeldzame planten als gewone vleugeltjesbloem, grote tijm en grote keverorchis weer terug. Vogels als boom- en veldleeuwerik, kneu en graspieper profiteren van het open duin, evenals zeldzame vlindersoorten als groot dikkopje en heivlinder en de blauwvleugelsprinkhaan.

Werkterrein

In de Duinen van Oostvoorne wordt gewerkt op de vlakken langs het A.J. Bootpad, het Bakenpad en Locomotiefpad. Op deze vlakken zijn de afgelopen jaren de bomen al weggehaald door vrijwillige zaagploegen. In de Westduinen bij Ouddorp worden de werkzaamheden zowel in het grote als het kleine duin uitgevoerd, aan beide zijden van de Klarenbeekweg. Het werkgebied beslaat in totaal ca. 4 hectare duingebied. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Dick Klok Cultuurtechniek onder begeleiding van een ecoloog. Het streven is de werkzaamheden voor het broedseizoen af te ronden.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!