Han de Waard legt kerkelijk werk na halve eeuw neer

Artikel geplaatst op: 09-02-2017

SOMMELSDIJK – Maar liefst vijftig jaar lang heeft de heer Han de Waard uit Middelharnis kerkelijk werk verricht. Van 1 januari 1967 tot 1 januari 2017. Komende zomer hoopt hij tachtig jaar te worden en omdat hij ook wat tegen het werk op gaat zien, zo zei hij, besloot hij zijn kerkelijke werkzaamheden neer te leggen. Vandaar dat afscheid van hem werd genomen. Dat gebeurde woensdagavond 8 februari in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk.

Het was in besloten gezelschap van kerkvoogden en enkele ouderlingen-kerkvoogd dat kort werd stilgestaan bij De Waard’s vertrek als administrateur van de Hersteld Hervormde gemeente Middelharnis/Sommelsdijk. Namens hen richtte Kees van Dam het woord tot de man die zovele jaren de totale kerkelijke administratie verzorgde, die deze avond niet alleen afscheid nam, maar tegelijkertijd ook een vijftigjarig jubileum mocht bereiken, hoewel dat niet expliciet werd benoemd.

VijftigVan Dam gaf aan dat de kerkelijke gemeente De Waard heeft leren kennen als “een betrouwbare, uiterst punctuele en consequente man. Rechtlijnig en ook wel een beetje streng.” Dat laatste nuanceerde Van Dam echter wel. “Lange tijd heb ik een beetje tegen hem opgezien. Later is dat opzien veranderd in respect en heb ik achter dat wat strenge uiterlijk iemand gezien die ook humor heeft, goed met anderen kan samenwerken, iemand die betrokken is op het werk in de gemeente en op de dienst van de Heere.”Van Dam merkte op dat het getal vijftig in de Bijbel tweemaal op bijzondere wijze voorkomt. Eenmaal met ‘vijftig dagen’: de tijd tussen Pasen en Pinksteren, de tijd tussen de uitleiding van het slavenvolk Israël uit het diensthuis van Egypte tot aan de wetgeving aan de Sinaï. En eenmaal met ‘vijftig jaren’: als in de wetgevingen in het bijbelboek Leviticus gesproken wordt over het sabbatjaar, het jubeljaar. In die betekenis vertegenwoordigt vijftig jaar een bepaalde volheid, een afgerond tijdperk. Dat paste Van Dam bij het afscheid woensdagavond ook op De Waard toe. “Er is overal een tijd van”, zo sprak hij hem toe. “Ik hoop dat je het werk terug mag leggen in de handen van de Heere, Die je kracht, lust en liefde gaf om je binnen onze gemeente in te zetten. We zoeken geen roem in mensen, maar laten we samen roemen in vrije gunst alleen.”Namens kerkvoogdij en kerkenraad overhandigde Van Dam aan De Waard een draaginsigne in goud en een oorkonde. Voor De Waard’s vrouw was er een fraaie bos bloemen, daar zij haar man heel wat keren heeft moeten ‘afstaan’ aan het vele kerkelijke werd dat hij een halve eeuw lang mocht doen. Van 1967 tot 1984 was De Waard notabel binnen de Nederlandse Hervormde gemeente Middelharnis. Van 1984 tot 2002 was hij hier kerkvoogd en in de periode 2000 tot 2002 ook ouderling-kerkvoogd. Van 2002 tot 1 januari jl. was hij kerkelijk administrateur, tot mei 2004 bij de Nederlandse Hervormde gemeente Middelharnis, daarna bij de Hersteld Hervormde gemeente Middelharnis/Sommelsdijk.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!