Beroepenmarkt helpt leerlingen betere profielkeuze te maken

Artikel geplaatst op: 08-02-2017

MIDDELHARNIS – Samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers is een steeds vaker terugkerend thema in de eilandelijke samenleving. Het moet de sleutel vormen tot groei van de economie op Goeree-Overflakkee, tot meer banen en tot meer inwoners. Samenwerking tussen de drie O’s zag je ook afgelopen dinsdag, toen in de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits (PM) een beroepenmarkt werd gehouden: een succesvol ‘evenement’, waarop alle leerlingen van mavo- en vmbo 2 van zowel de PM, de RGO als het Edudelta College zich konden oriënteren op hun toekomstig beroep en bijbehorende opleiding.

Omdat het voor jongeren flink lastig kan zijn om een juiste studiekeuze te maken, is het van belang ze daarbij zo goed mogelijk te helpen, om te voorkomen dat ze verkeerde keuzes maken, met als gevolg dat ze afhaken en op een dood spoor raken, zonder diploma’s en zonder werk. Daarom organiseren tegenwoordig de drie voortgezet onderwijsscholen, samen met de gemeente Goeree-Overflakkee een beroepenmarkt waarop én bedrijfsbranches én MBO-scholen voor opleidingen in die branches vertegenwoordigd zijn. Door die mix kunnen leerlingen van mavo- en vmbo-2 zich gerichter laten informeren voor als ze dit jaar het profiel moeten kiezen waarin ze straks examen willen doen.

BegeleidingDe PM, de RGO en het Edudelta College doen veel aan loopbaanoriëntatiebegeleiding (LOB). “Hier op school werken we met Qompas, een mooie LOB-methode", zegt decaan André Kastelein van de Prins Maurits scholengemeenschap. “Leerlingen bouwen van klas 1 tot en met 4 een digitaal portfolio op, waarin de uitwerking van allerlei opdrachten komt te staan rondom ‘wie ben ik, wat wil en wat kan ik?’. Snuffelstage, deelname aan beroepenoriëntatie, het komt er allemaal in, zodat ze straks kunnen laten zien wat ze allemaal al hebben gedaan, waar hun interesses liggen, en dergelijke.”Ook hun bezoek aan de beroepenmarkt komt erin. Voorzien van een opdrachtenvel moesten de leerlingen tijdens de markt informatie opdoen over beroepen: om welk soort werk gaat het, zou ik dat kunnen en willen, biedt deze sector perspectief, welke opleiding heb ik daarvoor nodig? Voor al dergelijke vragen konden ze terecht bij een keur van bedrijfsbranches, waarvan er verschillende hun werkzaamheden binnen de schoolmuren lieten zien, verspreid door heel het schoolgebouw. Zo’n dertig eilandelijke bedrijven en bijbehorende opleidingen waren op de beroepenmarkt vertegenwoordigd, die in totaal zo’n 300 leerlingen trok, samen met hun ouders.“Er zijn deze keer heel veel bedrijven vertegenwoordigd”, geeft Kastelein aan, “en de belangstelling is super. Het voorziet echt in een behoefte!”


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!