Ruime politieke belangstelling voor verkiezingsdebat Visserij

Artikel geplaatst op: 6-2-2017

STELLENDAM - "Politici zet je in voor onze bedrijfssector die in de afgelopen periode zoveel heeft geïnvesteerd in het verduurzamen van de visserij. Met flinke innovatie, minder bodemberoering en minder uitstoot van CO2. Erken de bedreigingen en zorgen als gevolg van de aanlandplicht, een naderende Brexit en onder andere het gesloten verklaren van visgebieden bij plaatsing van windmolenparken op zee. Dat alles in een fase dat het nu nog goed gaat met de sector en de biodiversiteit in de Noordzee groot is". Het waren kernthema's die door de Vissersbond, Visned en de Visfederatie vrijdag aan de orde werden gesteld in een verkiezingsbijeenkomst over de visserij in Stellendam.

Door Jaap Ruizeveld

Een verkiezingsdebat waaraan politici zowel op Europees, landelijk en provinciaal niveau deelnamen. Samen met beleidsmedewerkers, vertegenwoordigers van besturen en commissie uit de vissector. VVD, SGP, ChristenUnie, CDA, D66 en GroenLinks gaven gehoor aan de uitnodiging van het Nederlands Visbureau om naar de Stellendamse haven af te reizen. Niet alleen om er met elkaar over de Nederlandse visserijsector te discussiëren maar ook om een informatief werkbezoek te brengen aan de Visafslag, de Coöperatie, de kotter Goeree 31 van schipper Van Dam en het Innovatiecentrum.

VeranderingenUFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen heette de gasten in de ochtenduren hartelijk welkom en ontvouwde het programma. Met een start in het Innovatiecentrum van beheerder Johan Baaij met uitleg over de diverse testmogelijkheden en de net-ontwikkeling die er toe kunnen leiden om nog selectiever te kunnen vissen. Tijdens de werkbezoeken werd inzicht gegeven over de innovatie in de sector. De veranderde vismethoden, van de voormalige boomkor met flinke bodemberoering met zogenoemde wekkerkettingen naar o.a. het pulsvissen (met een vastgesteld aantal ontheffingen) en de introductie van flyshoot- en twinrig visvangst. Het verbeteren van de netten, waardoor er minder discards gevangen worden, was een van de thema's bij de Coöperatie. Het werd in de praktijk getoond.

Support gevraagdKees Sinke, o.a. oud-voorzitter van vissersvereniging Zuidwest, leidde voor het organiserende Nederlands Visbureau, in het paviljoen bij Zoet of Zout de informatieve gesprekken die inleiders Visser (directeur VisNed), Nooitgedagt (Nederlandse Vissersbond) en Pastoor (Visfederatie) de toehoorders presenteerden. Elk vanuit de eigen insteek maar wel met grote overeenkomsten als het gaat om de bedreigingen en zorgen voor een gezonde toekomst van de Nederlandse vissector alsmede de zoektocht naar oplossingen. Er zijn afspraken gemaakt over de aanlandplicht, maar het moet wel werkbaar kunnen worden uitgevoerd. Vanuit politieke partijen is er aandacht. Komt er ook support, maar het Kabinet, de staatssecretaris, beweegt veel te weinig mee, was niet alleen een constatering, er werd ook teleurstelling over uit gesproken. De politici behoefden in dit deel van het programma nog niet hun opvattingen te delen. Dat kwam - met de te verwachten nuances - in de middag aan de orde. En ja dat leverde zoals alle politieke debatten in de aanloop naar de verkiezingen in maart veel algemeenheden op. Naast de routiniers bij dit soort werkbezoeken - de christelijke fractievertegenwoordigers en de VVD - nu ook de inbreng van D66 en GroenLinks. Onder de aanwezigen waren bij dit debat vanuit college en raad Goeree-Overflakkee, wethouder Van der Vlugt en raadslid Pijl.

WandelgangenIn de wandelgangen en tijdens de pauze werden voorzichtig ook andere actuele zaken aangekaart. Logisch, als er zoveel politici komen opdraven. Je moet zulke kansen niet voorbij laten gaan. Zoals over de bereikbaarheid van de Stellendamse haven (problematiek Slijkgat-diepte) en de vele arbeidsplaatsen die niet alleen gemoeid zijn met de visserij, maar ook bij en in de scheepswerven, machinefabrieken, toeleverende bedrijven en voor het onderwijs. Economisch van levensbelang voor het eiland. Een verkiezingsdebat. Ja. Wel een uitstekend moment om de visserijsector te presenteren en dat gebeurt, als je het oor te luisteren legt, echt nog onvoldoende. Meer onderlinge samenwerking en betere communicatie naar buiten uit is een uitdagende opgave voor de visserijsector. Stellendam, de UFA, de vissers en alle vestigingen rond en op het havencomplex stonden weer één dag het middelpunt van de schijnwerper. Dat is ook goed passend in het zo onderschreven thema van Eilandmarketing.


Eerdere berichten

De Rijnmond Zomertoer op Goeree-Overflakkee

16-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van maandag 16 tot en met vrijdag 20 juli staan alle kanalen van RTV Rijnmond in het teken van Goer...

Zesde editie Muziek in de Voorstraat

16-7-2018

MIDDELHARNIS - Vrijdag 21 september wordt de zesde editie van Muziek in de Voorstraat gehouden. Het thema is 'Wereld...

Beiaardconcert door Boudewijn Zwart

16-7-2018

GOEDEREEDE - Deze zomer organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap een aantal beiaa...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!