Mysterie van de moddermeisjes ontrafeld

Artikel geplaatst op: 3-2-2017

DEN BOMMEL - Na de Watersnoodramp gingen er in Den Bommel jongedames aan de slag met het schoonmaken van het dorp. In de volksmond staan ze bekend als de moddermeisjes. Lang was onduidelijk wie de dames waren en wat ze precies gedaan hebben. Tijdens de rampherdenking in de hervormde kerk werd het mysterie van de moddermeisjes ontrafeld.

De heer Bakelaar zegt tijdens zijn openingswoord: "Laten we onze kinderen en kleinkinderen vertellen over de ramp. Laten we de slachtoffers niet vergeten." Wethouder De Jong: "De ramp van '53 maakt onderdeel uit van onze identiteit. Water behoort tot de kernwaarde van onze eilanditeit. We hebben een haat-liefdeverhouding met het water. Het is 64 jaar geleden, maar de ramp is in ons geheugen gegrift. Laten we de herinnering levend houden." De wethouder tipt dat bij de boekwinkels de glossy 'De Ramp' verkrijgbaar is en leest het artikel voor over Den Bommel. In het dorp sloeg de bakker op de Molendijk 's nachts alarm bij de burgemeester. De mensen uit het dorp hebben de dijk toen verhoogd met zandzakken, daarvoor werd zand gebruikt van de begraafplaats waar werkzaamheden plaatsvonden.

ModdermeisjesFamilie Mijs en familie Bakelaar zijn samen op zoek gegaan naar details over de moddermeisjes. Mevrouw Mijs vertelt erover. In het dagboek van Kees Mijs was te lezen dat eind maart de bevolking weer terugkeerde naar het dorp. Het was er ontzettend vies, er waren paarden en mensen nodig om de boel weer schoon te maken. De paarden waren na de ramp geëvacueerd naar een ander deel van het land, toen Mijs ze weer op ging halen herkende ze zijn stem en kwamen gelijk naar hem toe.

10 dagenBijna een jaar lang werd er gewerkt om het land, de huizen, de kerk en alle andere gebouwen in orde te brengen. Dat was veel werk, de deuren sloten niet meer, er stond modder in de huizen en overal lag troep. Om de moddermeisjes op te sporen plaatsten de Bommelaars een oproep in de plaatselijke krant in Bergambacht en Gouderak. Het was bekend dat de dames uit die dorpen kwamen. Na veel inspanningen is het ze gelukt om een aantal van de moddermeisjes te spreken, al de dames zijn ondertussen ouder dan tachtig jaar. Ze vertelde dat ze met de bus naar Den Bommel waren gekomen na een oproep . Eén van hen had nog het lijstje met de gebouwen die ze onder handen hebben genomen. Zo werd er twee dagen schoongemaakt in het verenigingsgebouw. De schoonmaakactie duurde van 4 tot 14 maart, er werd gegeten in de gaarkeuken in het dorp. Een van de dames kon zich nog herinneren dat ze een man op het land zag zoeken. Later hoorden ze een luide gil, de man had het lichaam van zijn overleden dochter gevonden...

Tijdens de ramp, 64 jaar geleden, zijn er in Den Bommel negen slachtoffers gevallen. Bij het monument zijn de aanwezigen een minuut stil om de overledenen te herdenken. De leden van de jeugdbrandweer noemden één voor één de namen en zetten rozen bij de gedenkstenen. Daarna worden er bloemen gelegd. In Den Bommel is de herinnering aan de Watersnoodramp nog levendig aanwezig.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!