Goeree-Overflakkee herdenkt watersnoodramp 1953

Artikel geplaatst op: 01-02-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – 1 februari 1953. Een datum die in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee en de omringende eilanden staat gegrift. Wie 1 februari 1953 zegt, zegt Watersnoodramp. En andersom.

Bijna 200.000 hectare grond verdween onder het woeste water, toen in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 de dijken om het eiland de massa opgestuwd zeewater niet meer kon hebben en op verschillende plaatsen doorbraken. Met enorme kracht overspoelde de zee het grootste deel van Goeree-Overflakkee. En verraderlijk, terwijl vrijwel iedereen sliep, overviel het de bewoners van het eiland.In totaal eiste 'de ramp' 1796 mensenlevens en kwamen meer dan 47.000 stuks vee en 147.000 stuks pluimvee om in het getroffen gebied. Zo'n 3.000 huizen en 300 boerderijen werden geheel verwoest en nog eens 400.000 woningen en 3.000 boerderijen werden beschadigd. Op Goeree-Overflakkee verloren 488 bewoners het leven. Het zwaarst werd Oude-Tonge getroffen, met 305 slachtoffers. Maar ook in Nieuwe-Tonge en Stellendam sloeg de watersnoodramp hard toe.Jaarlijks wordt in een viertal plaatsen op het eiland de watersnoodramp van 1953 herdacht. In Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge, Stellendam en Den Bommel. "Als je iets meemaakt dat zo ingrijpend is als de watersnoodramp, kun je dat niet meer vergeten. Nooit meer. Wat dan nog een beetje helpt, is om er elk jaar samen over na te denken. Om er samen een moment bij stil te staan en erover te praten", zo sprak burgemeester Ada Grootenboer op de begraafplaats watersnoodramp 1953 aan de Heerendijk te Oude-Tonge, tijdens de eerste van de vier herdenkingen die afgelopen woensdag werden gehouden. "Daarom, en omdat we nooit mogen vergeten dat deze natuurramp er is geweest, die zoveel sporen in onze samenleving en landschap heeft achtergelaten, is het belangrijk om dit ieder jaar te blijven herdenken."

Lees meer in onze (abonnee-)editie van vrijdag 3 februari 2017.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!