Olympiakazerne officieel geopend: brandweer en politie onder één dak

Artikel geplaatst op: 20-01-2017

SOMMELSDIJK – De nieuwe brandweerkazerne van Sommelsdijk en Middelharnis is geopend. Afgelopen vrijdagmiddag verrichtten burgemeester Ada Grootenboer en algemeen directeur Arjen Littooij van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) de openingshandeling. Dat deden ze door binnen in het gebouw een bord te onthullen waarop vermeld staat dat zij samen deze dag de openingshandeling verrichtten.

Maar natuurlijk waren er eerst enkele toespraken. Allereerst van Arjen Littooij. Die zei een groot voorstander te zijn van het fenomeen VRR-kazerne. Ofwel: gezamenlijke huisvesting van meerdere hulpverleningsdiensten in één veiligheidshuis. Bijvoorbeeld brandweer en ambulance onder één dak. In het district Rotterdam-Rijnmond zijn er daar al meer van en ook de nieuwe Olympiakazerne is hier een voorbeeld van.Waar aan de Olympiaweg voorheen alleen het politiebureau gevestigd was, is aan dit gebouw in de achterliggende tijd een flink stuk aangebouwd, op de voormalige binnenplaats van het politiebureau, en is een gecombineerde huisvesting ontstaan voor zowel politie als brandweer. Op 12 juli vorig jaar gingen de (ver)bouwwerkzaamheden van start en nog geen vier maanden later kon de nieuwe brandweerkazerne al in gebruik worden genomen. Alleen de officiële opening wachtte nog en die was nu.

Samenwerken“De brandweer, de politie en de gemeente Goeree-Overflakkee hebben nauw samengewerkt om realisering van de Olympiakazerne mogelijk te maken”, gaf Littooij aan. “Bij de bouw is volop aandacht besteed aan duurzaamheid, met 140 zonnepanelen op het dak en uitstekende isolatiematerialen die in het gebouw zijn verwerkt. We hebben hier nu een multifunctioneel gebouw dat voldoet aan alle eisen, dat past bij een organisatie als de onze, waar ook de inwoners van Goeree-Overflakkee trots op kunnen zijn en bij wat van de brandweer verwacht mag worden: burgernabij, behulpzaam, deskundig en daadkrachtig.” Complimenten maakte Littooij richting de voormalige blusploegen van Sommelsdijk en Middelharnis, die tegelijk met de ingebruikname van de nieuwe kazerne zijn samengesmolten tot één blusploeg. En dankbaarheid en waardering sprak hij uit richting de werkgevers van de vrijwillige brandweerlui, dat die hun werknemers beschikbaar stellen voor de veiligheid in de omgeving.Namens de politie voerde sectorhoofd Gerrit Laurens van het district Rijnmond Zuidwest kort het woord. Hij wees op het belang van samenwerkende in plaats van gescheiden optrekkende diensten: “Waarom moeilijk, als ’t samen kan?”

Rivaliteit verleden tijdAls laatste sprak de burgemeester. Ook zij stond stil bij het één worden van de voorheen afzonderlijke blusgroepen Sommelsdijk en Middelharnis. “Samenvoeging was voorheen ondenkbaar”, wist ze. “Er bestond zelfs rivaliteit tussen die twee”. Eén van haar verre voorgangers, die als hoofd van de brandweer al eens tussenbeide wilde komen toen voor een brand zowel de brandweer van Sommelsdijk als van Middelharnis ter plaatse waren gekomen en daar bij de brand onmin over ontstond, heeft ’t zelfs z’n fiets gekost toen verhitte brandweergemoederen de fiets van de burgemeester in het vuur lieten verdwijnen… “Dat is ook de reden waarom ik nooit op de fiets naar een brand kom!”, grapte de burgemeester. Van die rivaliteit is echter niets meer over, zo heeft ze gemerkt. “Het proces waarop tot samenvoeging gekomen is, verdient zelfs een groot compliment en ondervonden wordt dat samenwerken steeds belangrijker wordt.”

RespectOok de burgemeester vindt het een goede zaak dat de nieuwe VRR-kazerne de plek heeft die ze kreeg, “strategisch gelegen, middenin een werkgebied van 262 vierkante kilometer groot”. Speciale aandacht vroeg ze voor het respect dat diegenen verdienen die zich in de maatschappij inzetten voor de veiligheid. “Als samenleving moeten we krachtig aangeven geweld tegen onze hulpverleners níet te accepteren! Wij zijn dankbaar voor uw inzet, die u als vrijwillige professionals geeft!”

PolitiebureauNa de verbouwing van het vroegere politiebureau tot Olympiakazerne heeft de brandweer er nu het grootste deel van in gebruik. De politie zit alleen nog op de benedenverdieping.Het bureau is overigens, in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gedacht, geen gesloten bureau, maar 24 uur per dag bezet als uitvalsbasis voor zowel de directe hulpverlening als voor de wijkagenten. Voor burgers is het bureau geopend op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend van 8.30-12.00 uur. En wie aangifte wil doen, moet voor een afspraak even bellen naar 0900-8844. De telefonist beoordeelt dan of er ‘op afstand’ aangifte kan worden gedaan, dus via contact per beeldscherm, of dat het beter is dat dit in een persoonlijk gesprek gebeurt.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!