Actviteiten rondom de Ramp van '53

Artikel geplaatst op: 17-1-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bijna is het weer 1 februari. Rond deze beladen datum op Goeree-Overflakkee kan het publiek onder meer een expositie in het Streekmuseum over de Ramp van 1953 bezoeken, een glossy over dit onderwerp kopen en een bijeenkomst bijwonen met Rik Launspach als hoofdgast. Launspach is auteur van het boek '1953', dat is verfilmd als 'De Storm'.

Tekst: Kees van Rixoort. Beeld: Streekarchief

Het programma is een onderdeel van 'Verhaallijnen Watersnoodramp', een van de projecten van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De organisatie is in handen van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, historische vereniging De Motte en het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Deze partijen werkten eerder samen om de Maand van de Geschiedenis eilandelijk in te vullen.

GlossyDe glossy 'de Ramp op Goeree-Overflakkee, van toen naar nu' zoomt in op de Ramp zelf, de wederopbouw en de Deltawerken. Aan de glossy, die veel nog vrij onbekend fotomateriaal bevat, werkten het streekarchief, Tauw en het Erfgoedhuis mee. Het blad kost 7,95 euro en is te koop bij het Streekmuseum, de bibliotheekvestigingen op het eiland en een aantal boekhandels.

BijeenkomstDe opbrengst van de glossy wordt besteed aan het organiseren van de bijeenkomst op 15 februari in Het Rondeel te Middelharnis. Tijdens deze bijeenkomst, een thema-avond over de Ramp, is Rik Launspach de hoofdgast. Maar de avond begint met de eerste Polygoon-beelden die na de overstroming verschenen. Vervolgens krijgt het publiek foto's van de dorpen op Goeree-Overflakkee tijdens de Ramp te zien en zijn er gedichten te horen van bij de Reizende Dichters aangesloten poëten. Dan vertelt Launspach over het thema van zijn boek, de research die hij heeft gepleegd in de aanloop naar het schrijven ervan en over de verhalen die hij hoorde over de rampzalige gebeurtenissen in Zuidwest-Nederland. In de pauze signeert de auteur zijn boek. Boekhandel Van der Boom is present met een boekentafel, waarop niet alleen '1953' ligt, maar ook andere nieuwe en tweedehands boeken over de Ramp.

Na de pauze vertelt Launspach over hoe het boek een film werd en hoe de ontvangst door het publiek van '1953' en 'De Storm' eruitzag. Het publiek kan vragen stellen aan de auteur. Ook klinken dan weer gedichten van enkele Reizende Dichters. De Ambassadeurs Watersnoodramp geven een presentatie van hun activiteiten. In Het Rondeel zijn voorts panelen te zien met daarop minder bekende foto's op groot formaat uit het Streekarchief. Kaarten voor de avond kosten 7,50 euro (inclusief koffie of thee). Ze zijn te reserveren via www.leerenbeleef.nl of aan de balie van de bibliotheek. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt: maximaal 120. De avond begint om 19.30 uur; inloop vanaf 19.00 uur.

ExpositieAls de bijeenkomst in Het Rondeel wordt gehouden, is de expositie in het Streekmuseum al van start gegaan. Van 25 januari tot en met 4 maart zijn er volop foto's, filmpjes en persoonlijke verhalen over de Ramp te zien en te horen, onder andere via de touchscreentafels die het museum sinds vorig jaar in huis heeft na een subsidie van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Bijzonder is de vertoning van de film die de gebroeders Boomsma hebben gemaakt in februari 1953. Er zijn ook voorwerpen te zien die met de Ramp te maken hebben, zoals gereedschappen. Speciaal voor de gelegenheid gaat het Streekmuseum eerder open. Normaal gesproken is dat op 1 maart, maar nu dus per 25 januari.

LezingenHet Streekmuseum heeft nog iets extra's te bieden: twee keer een lezing van streekarchivaris Jan Both over de Ramp op Goeree-Overflakkee. Dit aan de hand van het boek 'Gebroken dijken'. De entree (museum plus lezing, inclusief koffie of thee) bedraag 7,50 euro. Ook nu geldt: wees er snel bij, want het museum kan niet meer dan 25 mensen herbergen tijdens de lezingen.

FilmTot slot zijn er nog twee vertoningen van de film 'De Storm', namelijk tijdens de KoffiePLUS-middagen in de bibliotheekvestigingen op het eiland. Op 19 januari is dat het geval in Ouddorp en op 23 februari in Middelharnis. De entree bedraagt 5 euro. Reserveren is wederom mogelijk via www.leerenbeleef.nl of aan de balie van de bibliotheek. In de bibliotheekvestiging Ouddorp is de hele maand februari een presentatie over de Ramp van 1953 te zien op de schermen. Zo ook de uitzending van De Reünie, die de KRO in 2013 uitzond vanuit Oude-Tonge.

Wie foto's, documenten en verhalen over de Ramp wil delen, kan daarvoor de speciale Facebookpagina gebruiken: De Ramp 1953; herinneringen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!