Cultuuronderwijs op school

Artikel geplaatst op: 17-1-2017

OUDDORP - Het was woensdagmiddag 11 januari een vrolijke boel op basisschool de Westhoek. Alle leerlingen waren vrij, maar de 180 leerkrachten van de 13 basisscholen van de stichting openbaar onderwijs GO (Sopogo) hadden zich in Ouddorp verzameld voor een culturele studiemiddag. De bijeenkomst was de aftrap van het project "cultuureducatie kleurt je leven", een project waarbij de scholen samenwerken met 12 kunstenaars en kunstdocenten uit de regio.

De leerkrachten gingen onder andere aan de slag met boetseren, dansen, druktechnieken en werken met restmateriaal. Er is veel enthousiasme om cultuureducatie naar een hoger plan te tillen. Deze kunstdocenten gaan de komende maanden series met lessen geven aan alle 1600 leerlingen van Sopogo. De leerkrachten professionaliseren zichzelf door middel van co-teaching: ze kijken mee met de docent, laten zich inspireren en gaan vervolgens zelf aan de slag. Sopogo vindt het belang van cultuureducatie groot. Daarom was Fred Wartna, docent didactiek van de Willem de Kooning Academie uitgenodigd om het belang van cultuureducatie onder de aandacht te brengen bij de leerkrachten. Fred Wartna, die ook directeur is van villa Zebra in Rotterdam, bracht een inspirerend verhaal waaruit bleek dat cultuureducatie veel verder gaat dan een lesje handvaardigheid.

Verbeelding, verwondering, onderzoeken en creatief denken zijn essentiële bouwstenen in de ontwikkeling van het kind. Het onderwijs van vandaag op de Sopogo scholen gaat zich meer en meer richten op de unieke talenten die het kind heeft. Nieuwsgierigheid is een prachtige eigenschap, die de leerkracht moet stimuleren bij ieder kind. Saskia van der Linden, docent vakdidactiek kunstvakken van de Fontys Hogeschool, was de tweede spreker. Zij wees de leerkrachten op het belang van het mogen maken van fouten. "Kinderen moeten zich vrij voelen om nieuwe dingen te leren. Het proces is dan belangrijker dan het eindproduct. Creativiteit laat zich niet vangen in vaste formats."

De 13 scholen van Sopogo hebben een belangrijke subsidie ontvangen van het Fonds voor de Cultuurparticipatie. Met deze middelen zullen de komende jaren meerdere onderdelen uitgevoerd gaan worden. De grote groep leerkrachten is enthousiast en gaat er graag mee in de praktijk mee aan de slag.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!