UFA kijkt terug op gunstig jaar 2016

Artikel geplaatst op: 17-1-2017

STELLENDAM – Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor de aanvoerders van United Fish Auctions blikte UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen terug op 2016 en gaf hij een vooruitblik op kansen en uitdagingen voor dit nieuwe jaar 2017. Hij overhandigde de prijzen aan de winnaars van de best verzorgde vis en kondigde een politiek debat aan, begin volgende maand in Stellendam.

Door Jaap Ruizeveld

Tweede Kamerladen met visserij in de portefeuille zullen worden uitgenodigd voor een bezoek aan de Stellendamse haven en het Innovatiecentrum. Een unieke kans om Kamerleden kennis te laten maken met de innovatieve mogelijkheden en het innovatieve vermogen van de visserijsector. Het begrip duurzaamheid zal daarbij centraal staan. Het Nederlandse Visbureau en de Nederlandse visserijorganisaties en UFA dragen zorg voor de organisatie van het debat.

UFA ziet terug op een belangrijk jaar 2016. Er kwamen meer aanvoerders en dat leverde meer vis en garnalen op. In combinatie met hogere visprijzen en significant hogere garnalenprijzen resulteerde dit voor UFA in 11 miljoen meer omzet. De combinatie van meer vis en hogere visprijzen gaf in 2016 een beter resultaat voor de visserijondernemers en dus ook voor UFA. Een stijging van de tong prijzen met 4% naar 11,06 euro per kilogram en van schol van 1,48 naar 1,66 euro per kilogram. De gemiddelde rode mul prijzen stegen met 49% naar 6,40 euro. De totale garnalenaanvoer is 1000 ton. Opvallend is de sterke stijging van aanvoer op Colijnsplaat. De gemiddelde garnalenprijs ging van 3,79 naar 7,84 euro per kilogram. Samenvattend betekende dit voor UFA in 2016 een omzet van 64 miljoen euro voor vis en garnalen.

Stijging quotumHet nieuwe jaar is ingegaan met een stijging van het quotum voor tong met 15%, voor kabeljauw met 5% en voor griet/tarbot met 10%. Dit alles is een positieve ontwikkeling. De aanlandingsplicht voor de kottersector is vorig jaar in 2016 van start gegaan. Het is zaak voor de sector om haar verantwoordelijkheid onder ogen te zien en nog meer de regie te nemen in het innovatie-gedeelte. Met als doel bijvangst te vermijden en invulling te geven. Een uitdaging voor de totale visserijsector.

PrijswinnaarsAan het eind van de bijeenkomst werden, zoals gebruikelijk, de prijswinnaars voor de best verzorgde vis gepresenteerd. Een deskundige jury, bestaande uit de kopers van UFA, Erik de Jong en Wim Harteveld, hanteerde daarbij als criteria: Versheid, verzorging en behandeling aan boord. De prijzen werden verdeeld over vier sectoren: Eurokotter, kotters 2000 pk, flyshoot en garnalen.

De winnaars Categorie Eurokotter: TH 7 Schipper; Benny en Marco Baaij, constante kwaliteit voor twinrig en pulsvisserij in het hele jaar. Categorie 2000 pk kotter: OD 6 Schippers; Pieter en Rene Sperling, uitstekend verzorgde vis, constante topkwaliteit. Altijd op zoek naar verbeteringen. Ook in 2015 al winnaar.

Categorie Flyshooters: SCH 65 Schipper; Albert van Slooten en plaatvervanger Arjan de Ronde, constante kwaliteit, denkt mee met de markt. Teamwork staat hoog in het vaandel, 2 maal lossen per week. 5 jaar op rij de beste kwaliteit. Topprestatie. Tenslotte Categorie garnalen: GO 58 Schipper; Koos de Visser, uitstekende behandeling aan boord, goed gekookt met een mooie kleur. Hier wordt de kwaliteit van de Stellendamse garnaal onderstreept.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!