Fanfareorkest De Hoop promoot het eiland

Artikel geplaatst op: 17-1-2017

STELLENDAM – "Waar haring zouten van het eerste uur is. De smaak van garnaal uniek en puur is. Waar boeren op hun akkers werken. Haymeete met hoagten versterken. Mijn lucht, mijn grond, mijn zee, mijn thuis Goeree-Overflakkee." Flakkee had al een 'volkslied', maar sinds kort is er een hymne voor het hele eiland. Het heet 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water' en is gecomponeerd ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van fanfareorkest De Hoop in Stellendam.

Tekst: Kees van Rixoort, foto: Fons Kern

Het stuk – waarin behalve voor het orkest ook rollen zijn weggelegd voor een koor, een verteller en foto's – ging op 26 november in première in De Dorpstienden te Ouddorp. Op 4 februari volgt een tweede uitvoering in De Grutterswei te Oude-Tonge. Dit als onderdeel van de viering van de eerste verjaardag van Windpark Battenoert van Deltawind. Vervolgens kan ook de rest van Nederland kennismaken met 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water'. De Hoop jubileert namelijk tot oktober 2017 met een tournee langs onder meer Den Haag en Tilburg. "We gaan het eiland in Nederland promoten", zegt voorzitter Johan Jansen van het Stellendamse fanfareorkest.

De Hoop is opgericht in 1896. Het eerste concert vond plaats tijdens de kroningsfeesten van koningin Wilhelmina. Het fanfareorkest heeft een geschiedenis van ups en downs en moest zelfs enkele keren worden gered van de ondergang. Vanaf de jaren zeventig ging het echter steeds beter. Er kwam structurele aandacht voor het opleiden van jeugd door professionele docenten en De Hoop promoveerde naar de hoogste divisie.

De topSindsdien behoort het fanfareorkest tot de top van Nederland. De absolute top, zou je ook kunnen zeggen. In de eerste divisie verzamelde De Hoop meer dan tien kampioenschappen. En sinds de overgang naar de concertdivisie, de Champions League van de Nederlandse fanfareorkesten, kwamen er nog eens drie nationale kampioenschappen bij (in 2008, 2011 en 2014). Het eerste Europees Kampioenschap, in 2013 gehouden in Luxemburg, wist De Hoop ook winnend af te sluiten.

"In de muziekwereld weet iedereen wat De Hoop is", zegt Johan Jansen, die zelf al decennialang hoorn speelt in het orkest. "Wij hebben vaker in het AD gestaan dan de gemeente Goeree-Overflakkee." Over eilandmarketing gesproken…

Ook met de jubileumcompositie 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water' begeeft De Hoop zich op het pad van eilandmarketing. De vereniging wilde het 120-jarig jubileum luister bijzetten door een nieuw muziekstuk te laten componeren. Een stuk over Goeree-Overflakkee, zonder te vervallen in de overbekende elementen als de Ramp en de Tweede Wereldoorlog.

Lichtkathedraal"En zonder dat het een VVV-achtig verhaal is", zegt voorzitter Jansen. "Het is een creatief, sfeervol geheel geworden, dat een beeld geeft van Goeree-Overflakkee en ook naar de toekomst kijkt. De tekstschrijver, Frans Limburg, gebruikt bijvoorbeeld het beeld van de lichtkathedraal als het over de vuurtoren gaat: 'Er is een kerk die 's nachts opengaat, die zich openstelt voor iedereen. Wie je ook bent, waar ook vandaan, hij is een steun en toeverlaat. Zoek en je zult hem vinden.'" Limburg werkte samen met fotograaf Fons Kern, wiens prachtige eilandfoto's niet alleen als inspiratie dienden voor het stuk maar ook te zien zijn tijdens de uitvoering. Het muzikale deel van 'Goeree-Overflakkee, Leven met wind en water' kwam voor rekening van componist Harrie Janssen.

Zo'n compositie laten maken kost geld. Veel geld. Als richtlijn noemt Johan Jansen 500 euro per minuut. Dat tarief hoefde De Hoop gelukkig niet te betalen, want het stuk duurt ruim een uur. Met behulp van sponsors en fondsen wist de jarige vereniging de begroting rond te krijgen. De gemeente stelde een projectsubsidie beschikbaar, niet in de laatste plaats omdat het fanfareorkest met de nieuwe compositie de boer op gaat en het eiland op de kaart zet.

Een van de sponsoren is Deltawind – Limburg laat ook de windmolens draaien in zijn vertelling – en in het kader daarvan speelt De Hoop op 4 februari in De Grutterswei. Jansen: "Windmolens zijn een heel actueel onderwerp: in 2020 wil Goeree-Overflakkee energieneutraal zijn."

UitdagendDe eerste opvoering – eigenlijk de tweede, als we de generale repetitie in Joure meerekenen – leverde het orkest veel lof op. "En dat terwijl het een heel uitdagend stuk is met een verteller, beelden en een gelegenheidskoor, en een hoge moeilijkheidsgraad. De lengte is ook niet mis; meestal zijn stukken voor fanfare niet langer dan vijftien tot twintig minuten", zegt Jansen, die eraan toevoegt dat niet alleen De Hoop een jubileum viert, maar ook dirigent Arie Stolk, die in 1981 voor het eerst voor het orkest stond en nog altijd actief is.

De Hoop, een vereniging met een kleine honderd leden, van wie er 65 in het orkest spelen, is een jaar lang jarig en zet dat feit kracht bij met een gloedvolle en inspirerende compositie. Daarmee verrijkt De Hoop het beeld van Goeree-Overflakkee, ook voor de buitenwereld, én het repertoire dat voor fanfares is geschreven. Heel veel muziekwerken zijn er niet; de fanfarewereld is – met orkesten in Nederland, België, Luxemburg en nog een handvol fanfares in andere landen – maar klein. En muziek voor de absolute top is nog schaarser…


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!