Jarige PCOB naar Polen

Artikel geplaatst op: 12-1-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Maandag 8 mei hoopt een grote groep leden van de PCOB een negendaagse busreis te beginnen richting Polen. Deze reis heeft tegelijk het karakter van een jubileumreis vanwege het 10 jarig bestaan van de afdeling in april 2017.

Nadat er overnacht zal zijn in Duitsland wordt de reis vervolgd via Wroclaw naar Krakau. Daar staat een stadstour en -wandeling met een Nederlandssprekende gids door koningsstad Krakau op het programma. Hierbij ziet men onder meer het Wawel-kasteel met de Koninklijke burcht, de Koningsweg, het oude stadshart Rynek Glowny en de Mariakerk. En dit is slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden, want Krakau bezit maar liefst 6000 historische gebouwen en monumenten.

's Middags wordt er nog een UNESCO-hoogtepunt - de zoutmijnen van Wieliczka. De volgende dag is er een excursie onder leiding van een gids naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz, waar een indrukwekkend beeld geschetst wordt van de verschrikkingen die hier in de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Zowel het centrale kamp (nu ingericht als staatsmuseum) als het tweede kamp, Birkenau, zijn te bezichtigen. Dit aangrijpende bezoek is zeker aanleiding tot bezinning.

Op vrijdag is er plaats voor de natuur. In het Podhale-dal steken kleine houten dorpen prachtig af tegen de groene heuvels, blauwe meren en granieten bergen van de Hoge Tatra. Eén van deze dorpen is Zakopane, waar vanwege de folklore nog ouderwetse gezelligheid heerst. De plaats ligt aan de rand van het beschermde natuurpark Tatrzanski Park Naradowy. Liefhebbers kunnen de flora en fauna van dit park bekijken tijdens een vlottentocht over de Dunajec.

Zaterdags gaat men na het ontbijt per voet op ontdekkingstocht door de Joodse wijk o.l.v. een gids. Er wordt een bezoek gebracht aan de Joodse synagoge. Vanaf deze plaats zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Joden overgebracht naar Auschwitz. De wijk is nu één van de meest gewilde wijken om te wonen, vanwege de authenticiteit en de vele artistieke winkeltjes en galeries. Misschien wordt er tijdens het bezoek een vlooienmarkt gehouden. De fabriek van Oskar Schindler, de redder van 1200 Joden, wordt ook bezocht. In de voormalige emaillefabriek wordt onder meer zijn werkkamer bezocht. Zaterdag is er ook gelegenheid tot vrije tijd, om bijvoorbeeld wat inkopen te doen. Op zondag worden er geen excursies georganiseerd. Er wordt rustdag gehouden en voor het reisgezelschap wordt er een dienst gehouden.

Op maandag wordt het hotel in Krakau verloten. De bestemming is dan de stad Leipzig. Hier woonde Johannes Sebastian Bach het grootste deel van zijn leven. Er wordt een bezoek o.l.v. een gids aan de Thomaskirche gebracht, waar Bach begraven ligt. Niet ver van deze kerk ligt de Nicolaikirche. Voor deze kerk brak in november 1989 de 'Wende' uit dit leidde tot de "val van de Berlijnse Muur". Er wordt in Leipzig overnacht. Dinsdag 16 mei is de laatste reisdag. De reis richting Nederland door het landschap van Thüringen, ook wel kleinood van Duitsland genoemd. Onderweg worden diverse stops gemaakt. Aan het einde van de middag arriveert men weer in Nederland waar een heerlijk 3-gangen afscheidsdiner wacht.

Voor eventuele informatie kunt u bellen met de voorzitter van de PCOB-afdeling: 0187-480451. De gehele reis wordt verzorgd in samenwerking met Goed Idee Reizen. Deze organisatie heeft een aantrekkelijk en evenwichtig programma samengesteld.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!