Surfen voor kinderen met een beperking

Artikel geplaatst op: 10-1-2017

OUDDORP - Het Surf Project is een non-profit organisatie met als doel kinderen met een beperking te leren golfsurfen. De surflessen geven de kinderen zelfvertrouwen en versterken hun sociale vaardigheden. Afgelopen zomer heeft het Surf Project met hulp van 15 vrijwilligers voor het eerst in Ouddorp plaatsgevonden. Vanwege het grote succes zal in mei 2017 een nieuwe groep kinderen met het Syndroom van Down, autisme en/of ADHD leren golfsurfen.

Surfen is een gevoelssport zonder vaste regels waarin iedereen een gevoel van vrijheid ervaart en staat voor plezier, rust en één zijn met de natuur. Op strand derde blok in Ouddorp kunnen dit jaar 12 kinderen met Down, autisme en/of ADHD -onder professionele begeleiding van golfsurfinstructeurs en enthousiaste vrijwilligers die één op één begeleiding geven het water in. Op deze wijze beleven de deelnemers op zaterdag 6, 13 en 20 mei drie heerlijke surflessen.

"De deelnemers aan het Surf Project surfen zelf de golf, net als kinderen die surfles bij ons nemen tijdens een jeugdles. Dat ze óók kunnen surfen geeft deze kinderen die in het dagelijks leven hun beperking ervaring zo'n zelfvertrouwen, het is prachtig om te zien" zegt Tatiana Mallee eigenaar en instructeur van surfschool SurfKaravaan die het project naar Ouddorp heeft gehaald. Dat de eigenwaarde van deze kinderen omhoog gaat, is overigens niet alleen de ervaring van de ouders van de kinderen die in 2016 mee hebben gedaan. Het blijkt ook uit Brits onderzoek. In Groot Brittannië worden surflessen al ingezet als onderdeel van therapie voor deze kinderen. Professionals die in Nederland met de doelgroep werken zijn overigens ook enthousiast over het Surf Project. Zo is het Triversum, een specialistisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie met het Surf Project een samenwerking aan gegaan waarbij als pilot het golfsurfen wordt ingezet als onderdeel van de behandeling voor de kinderen

Kinderen met down, autisme en/of ADHD jonger dan 18 jaar, die dol zijn op water, kunnen zich voor het Surf Project Ouddorp inschrijven. Een vereiste voor de veiligheid van de deelnemer is dat hij of zij een zwemdiploma heeft. Sommige ouders twijfelen of hun kind vanwege de beperking aan een surfles deel kan nemen. Tatiana licht toe: "Onze ervaring is dat iedereen die plezier in het water heeft, met de juiste begeleiding kan leren surfen. De deelnemer wordt aan een vrijwilliger gekoppeld die bij de kwaliteiten en eigenschappen van de deelnemer past. En we passen, net als tijdens de reguliere lessen de les op de deelnemers aan." Op de website van het Surf Project is meer informatie te vinden. Ook kunnen de kinderen via deze website door één van hun ouders worden opgegeven.

Vrijwilligers die het leuk vinden om bij het Surf Project te helpen, kunnen zich nog tot 15 januari aanmelden. Ook hiervoor geldt: iedereen die van watersport en van omgang met kinderen houdt, kan meedoen, ervaring met de doelgroep of surfen is leuk, maar het is niet noodzakelijk. Vrijwilligers worden zowel in het water als op het droge getraind om goede begeleiding te kunnen geven. Op zaterdag 22 april zal de training voor de vrijwilligers plaatsvinden

Door sponsering door TrekkerTrek Familiedag kunnen er in 2017 extra kinderen met het Surf Project mee doen. "We zijn dan ook erg dankbaar dat TrekkerTrek Familiedag het Surfproject Ouddorp heeft uitgekozen als goed doel". aldus Suzanne van den Broek-Dietz, oprichtster van het Surf Project. Surf Project vind het namelijk belangrijk dat de deelnemers slechts een klein bedrag hoeven bij te dragen aangezien de deelnemers al iedere dag extra kosten maken voor de zorg die ze nodig hebben, terwijl de vergoeding vanuit de overheid voor deze kinderen steeds minder wordt. Alhoewel het Surf Project landelijk ook wordt gesponsord, zoals bijvoorbeeld door De Dirk Kuyt Foundation, is het Surf Project nog op zoek naar lokale sponsoren voor de toekomst om het Surf Project in Ouddorp te kunnen laten blijven plaatsvinden. Particulieren en organisaties die dit goede doel graag steunen kunnen contact opnemen met het Surf Project. De contact gegevens staan op de website van Surf Project www.surfproject.nl onder het kopje steun.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!