Innovatief museumproject zet eilandelijke archeologie op de kaart

Artikel geplaatst op: 06-01-2017

SOMMELSDIJK – Streekmuseum Goeree-Overflakkee is al enkele maanden bezig, samen met historische vereniging De Motte, Sociëteit Rethorica, Ensemble Eeuwkant en Streekarchief Goeree-Overflakkee, een programma van de grond te krijgen rond archeologie. Het programma bedoelt, gericht op het eiland, archeologische vondsten op een eigentijdse wijze tot leven te brengen. Het kreeg de toepasselijke naam ‘Van Onder naar Boven’.

En dat het om serieus werk gaat blijkt wel uit het feit dat zowel de provincie Zuid-Holland als Rabobank Het Haringvliet financieel aan het project bijdragen. De totale projectkosten bedragen € 22.400. De provincie draagt hieraan bij met een subsidiebedrag van € 11.400 en van de Rabobank mag € 1.250 tegemoet worden gezien.

AansprekenderHet Streekmuseum, zo vermeldt de museumwebsite, vertelt eilandverhalen. En archeologische vondsten in de bodem van Goeree-Overflakkee doen dat eveneens. Ook zij vertellen hun stille verhaal over het leven in het verre verleden. Vandaar dat het Streekmuseum ook hiervoor aandacht heeft, met onder andere een expositieruimte met bijzondere vondsten, onder andere ‘van onder naar boven’ gebracht door historische vereniging De Motte. Maar ook met een fraaie tentoonstelling over de primitieve veengraversnederzetting Berwoutsmoer, die in de dertiende eeuw bestond in de buurt van Ooltgensplaat, maar die in de Sint Elisabethsvloed ten onder is gegaan. Een royale maquette met toelichtende teksten laten zien hoe het leven en wonen er geweest zijn en spreken zeker tot de verbeelding. Maar het kan nóg aansprekender, vindt het Streekmuseum. Vandaar het project ‘Van Onder naar Boven’. Dit bedoelt archeologie op het eiland toegankelijk en beleefbaar te maken, eilandbewoners bewust te maken van de geschiedenis van hun eigen leefomgeving, belangstellenden inzicht te geven in de geschiedenis van Goeree-Overflakkee, maar ook de samenhang te laten zien met de projecten ‘Archeologie’ en ‘Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee’ van de provincie Zuid-Holland.

InteractiefOm dit alles te realiseren worden thans diverse activiteiten ontplooid. Zo wordt een digitaal archeologiespel ontwikkeld dat voor jong en oud boeiend is. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de touchscreentafel die het Streekmuseum al heeft. Ook wordt een spel gemaakt, eveneens te spelen op de touchscreentafel, voor mensen met een verstandelijke beperking of met dementie. Door deze spelen onder te brengen bij de al aanwezige archeologische expositie wordt deze niet alleen versterkt maar ook interactief.Verder worden er filmpjes ontwikkeld. Eén over de Romeinen voor de kust van Goeree en één over de Hollandse veengravers in de Middeleeuwen bij Berwoutsmoer.Daarnaast wordt er een ruimte in het museum ingericht waarin jongeren zelf het werk van een archeoloog kunnen beleven. Na een rondleiding gaan jongeren aan de slag en graven ze eigenhandig vondsten op, wat ze ook nog een ‘archeologenoorkonde’ oplevert.

MultidisciplinairHet project komt multidisciplinair tot stand. Dus er wordt vanuit meerdere organisaties aan gewerkt. Naast het Streekmuseum levert de gemeentelijke streekarchivaris historisch materiaal aan voor de verhalen die tot stand gaan komen. Historische vereniging De Motte draagt bij aan het begeleiden van de jongeren tijdens het graven en aan de kennis van vondsten die worden gedaan. Sociëteit Rethorica levert spelers en figuranten voor de filmopnames die gemaakt zullen worden en Ensemble Eeuwkant zorgt voor de kledij van weleer. Zo komen kennis en medewerking vanuit diverse disciplines bijeen in dit project, dat onderdeel zal gaan vormen van de vaste tentoonstelling van Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Het wil niet alleen voor een breed publiek een inspirerende plek zijn om op speelse en eigentijdse wijze in aanraking te komen met archeologie, maar het wil ook in sociale, educatieve en maatschappelijke zin een toegevoegde waarde leveren aan Goeree-Overflakkee. Kortom: op innovatieve wijze de eilandelijke archeologie op de kaart zetten.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!