Jaap en Lenie Boeter op weg naar de Noordkaap

Artikel geplaatst op: 03-01-2017

MIDDELHARNIS – Gaande gemaakt door iemand uit de kennissenkring, die dit al eerder deed, gaan over iets meer dan een week ook Jaap (68) en Lenie Boeter (64) uit Middelharnis de uitdaging aan: meedoen aan de Navigate North. Vanuit huis met de auto naar de Noordkaap rijden, zoveel mogelijk langs de kortste en snelste route, maar zónder vooraf te weten hoe die route zijn zal. Een avontuur dat de twee naar een besneeuwd en ijzig land brengt én waarmee ze een bijdrage leveren aan het goede doel dat ze uitkozen ermee te willen steunen: de Maag Lever Darmstichting. Jaap en Lenie hebben er zin in!

Hoewel de naam van het evenement er Engels uitziet, is de Navigate North een puur Hollandse organisatie, die dit jaar haar eerste lustrum beleeft. Deelnemers gaan in teamverband en onder een eigen teamnaam op weg om een afstand van in totaal een dikke 7.000 kilometer af te leggen. Een combi van deelnemen aan een expeditie, genieten van adembenemend natuurschoon, vriendschappen sluiten en het steunen van een zelf te kiezen goed doel.

Smaak te pakkenVoor Jaap en Lenie Boeter, van het bekende kraanverhuurbedrijf te Middelharnis, begon het enkele jaren geleden al. Eén van hun bekenden deed toen al mee met de Navigate North. Via internet volgden Jaap en Lenie het team en kregen dusdanig de smaak te pakken dat ze zeiden: dit gaan wij ook doen! Het voornemen was de eerstvolgende keer de uitdaging aan te gaan, maar ziekte, operatie en verdere behandeling bij Jaap gaven daar onverwachts een streep door. Gelukkig volgde een voorspoedig herstel en inmiddels zijn nagenoeg alle voorbereidingen getroffen om binnenkort te vertrekken.

VoorbereidingenHun auto, een Volkswagen Tiguan met vierwielaandrijving, is voor de gelegenheid bestickerd. De namen van hun sponsoren staan er keurig op vermeld. Koelvloeistof en motorolie die temperaturen van -25 kunnen hebben zijn noodzakelijk, evenals heel speciale autobanden waarmee hun auto makkelijk op de plaats van bestemming kan komen, zelfs zonder gebruikmaking van sneeuwkettingen, al nemen ze die wel mee omdat ‘t bijvoorbeeld in Duitsland verplicht is om die bij je in de auto te hebben. Extra verlichting krijgt de auto ook. En natuurlijk: internetverbinding aan boord, want zonder GPS zouden ze beter maar thuis kunnen blijven. Verder hebben Jaap en Lenie verschillende voorbereidende bijeenkomsten bijgewoond en hebben ze op een circuit trainingen gekregen waarmee ze onderweg en in winterlandschap hun voordeel mee kunnen doen.

Rijden op coördinatenOfficieel gaat de Navigate North van 2017 op 20 januari a.s. van start, maar een week daarvoor, dus op de 13e, ontvangen de deelnemers hun eerste GPS-coördinaat. Dan weten ze wáár ze de 20e moeten zijn als het evenement formeel van start gaat. Afhankelijk daarvan besluiten Jaap en Lenie op welke datum ze van huis vertrekken. “Ik vermoed dat dit rond de 17e zal zijn”, zegt Jaap. “En zoals ’t bij de start ging, gaat ’t de hele verdere tocht: van tevoren weet je niet wat het volgende coördinaat is waar je naartoe moet. Dat hoor je pas ’s morgens, in het hotel waar je hebt overnacht. En de avond daarvoor hoor je hoe laat ‘t de volgende morgen vertrekken is. Verder is ’t aan de teams zelf om uit te dokteren wat de kortste en tevens snelste route is om het volgende coördinaat te bereiken, waar we elkaar weer ontmoeten in het volgende hotel.”Alle huishoudelijk aangelegenheden, waaronder de hotelovernachtingen, worden trouwens keurig door de organisatie geregeld. Daar hebben de deelnemers dus geen enkel omkijken naar.

Punten verdienen“Met het vinden van de kortste én snelste route verdien je punten”, vertelt Lenie. “Maar je kunt ook strafpunten krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je harder hebt gereden dan ter plaatse is toegestaan. Want de organisatie volgt je continue. Ze zien dan ook altijd waar je uithangt, of je verkeerd gaat of waar ze met een servicewagen naartoe moeten als je bent gestrand. Want helemaal achteraan rijdt van de organisatie een wagen mee. Die kun je vanuit je eigen auto door middel van een noodknop alarmeren, als je echt niet meer verder kunt, dan staan ze zo bij je. Maar natuurlijk ben je ook verplicht om als teams elkaar onderweg te helpen als er wat is. Zo vormt de hele expeditie eigenlijk één grote puzzeltocht over een afstand van duizenden kilometers. Dat je er een prijs mee kunt winnen is leuk, maar daar doen we ’t niet voor. Het gaat ons puur om ’t meedoen, om de belevenis van dit prachtige natuuravontuur.”

NavigatieVoor Jaap en Lenie is het dus de eerste keer dat ze meedoen. Ze vormen één van de 42 teams. Als teamnaam bedachten ze voor zichzelf de toepasselijke naam, vanzelf ook met het oog op hun kraanbedrijf, ‘Kranig op weg’.Wat onderlinge rolverdeling betreft vermoedt Jaap dat hij veelal achter ’t stuur zal zitten en dat Lenie de navigatie verzorgt. “Ik heb bepaald geen hekel aan autorijden”, licht Jaap toe, “en Lenie is veel beter in de weg vinden. Zo doe je allebei wat ’t beste bij je past.”“Onderweg houd ik er twee navigatiesystemen op na”, legt Lenie uit. “Het ene is van de auto zelf, het andere heb ik op de laptop staan. Beide systemen raadpleeg ik om tot de kortste en snelste route te komen.” Zo zal naar verwachting dagelijks zo’n 1.000 kilometer worden afgelegd, die noordelijk in de route langs eindeloze besneeuwde wegen en bergtoppen zal voeren. Lenie hoopt dat de tocht door Noorwegen langs de fjorden zal gaan. Maar dat krijgt ze pas op ’t laatste moment te weten. Het enige wat ze weten is dat de Noordkaap hun eindbestemming is en dat ze op 28 januari a.s. terug in Nederland hopen te zijn. Het verdere van hun expeditie is en blijft een verrassing. En dat maakt het er van tevoren best een stuk spannender op.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!