Het grootste avontuur is… de Alphacursus

Artikel geplaatst op: 2-1-2017

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hij is naar 'het dak van de wereld', de Mount Everest, geklommen en is afgedaald naar de diepten bij Antarctica. Maar het grootste avontuur dat Bear Grylls tot nu toe heeft meegemaakt is de Alphacursus, zegt hij zelf. De Britse avonturier met ruim anderhalf miljard kijkers op tv en internet vond via de cursus "een eenvoudig geloof dat zijn leven versterkt". Hij is het gezicht van de wereldwijde Alpha Campagne, die op 1 september 2016 van start is gegaan en doorgaat tot de laatste dag van 2017. Op Goeree-Overflakkee hebben Alphagroepen van meerdere kerken de handen ineen geslagen om campagne te voeren. "We hebben een mooie boodschap voor het eiland."

Door Kees van Rixoort

Veel mensen zijn op zoek naar antwoorden op (levens)vragen. In Nederland zou het gaan om een kwart van de bevolking. Dat biedt perspectief, moet Alpha gedacht hebben. We gaan nog meer aan de weg timmeren om nog meer mensen op een interactieve en gezellige manier kennis te laten maken met het christelijk geloof. Want dat is de Alphacursus. In ons land volgden al ruim 250.000 mensen de cursus, die interkerkelijk is en dus niet aan één kerk gebonden.

Eén doelOp Goeree-Overflakkee voeren de Alphagroepen van de hervormde en gereformeerde kerken gezamenlijk in Stellendam, de hervormde kerk in Dirksland en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Middelharnis campagne. "We vormen samen een platform om zoveel mogelijk mensen te bereiken", zeggen Lidy Mol, Jolanda Gerrits en Davy Hoolwerf. "Alpha is interkerkelijk. We gaan niet in elkaars vaarwater zitten, omdat we maar één doel hebben: vertellen wie Jezus Christus is. We nodigen alle bewoners van Goeree-Overflakkee uit om de Alphacursus te komen volgen. De liefde van Christus dwingt ons."

Op verschillende in het oog vallende locaties verschijnen posters en spandoeken om mensen attent te maken op de Alphacursus, die twintig jaar geleden in een Londense kerk voor het eerst werd gegeven en daarna over de hele wereld is verspreid. Bijna 30 miljoen mensen in 169 landen volgden de cursus, die in 112 talen is vertaald.

Ook op Goeree-Overflakkee is de Alphacursus geen onbekend fenomeen. Bijvoorbeeld in Dirksland loopt de cursus al achttien jaar en hebben tientallen mensen deze laagdrempelige introductie in het christelijk geloof gevolgd. "Sommige zijn lid geworden van onze kerk", zegt Lidy Mol van de hervormde gemeente, "maar er zijn ook deelnemers naar andere kerken doorgestroomd. Alpha is géén wervingsactie voor je eigen kerk."

De basisDavy Hoolwerf, hervormd predikant in Stellendam en lid van het Alphateam aldaar, raadt iedereen aan de cursus te volgen. Niet in de laatste plaats ook mensen die zich al christen noemen en regelmatig een kerk bezoeken. "Eigenlijk moet je eerst zelf de cursus gevolgd hebben om enthousiast te worden en van daaruit anderen mee te nemen. De cursus is ook voor gelovigen een geweldige verdieping. Je gaat terug tot de basis van het geloof."

De cursus bestaat uit tien bijeenkomsten, meestal bij iemand thuis. Elke bijeenkomst begint met een gezamenlijke maaltijd. "Samen eten, dat is laagdrempelig en heel bijbels", zegt Davy Hoolwerf. Daarna volgt een inspirerend verhaal, de cursusstof, en vervolgens is er alle ruimte om vragen en gedachten te delen in de groep. "De sfeer is open, helemaal niet dwingend. Voor alles wat de deelnemers naar voren willen brengen – vragen, problemen – is volop de ruimte. Het is veilig en gezellig", zegt Jolanda Gerrits van de gereformeerde kerk vrijgemaakt. "Wij laten zien waar je je kracht vandaan kunt halen, de liefde van Jezus."

90 procent van de deelnemers is via persoonlijk contact in aanraking gekomen met de Alphacursus. De overige 10 procent meldt zich spontaan aan, bijvoorbeeld via de website. Lidy Mol, Jolanda Gerrits en Davy Hoolwerf hopen en bidden dat dit percentage zal stijgen als de posters met Bear Grylls en de spandoeken op het eiland verschijnen. Dat de Alpha Campagne mensen activeert om antwoord te krijgen op hun levensvragen. Om, wie weet, mee te maken wat Bear Grylls het grootste avontuur van zijn leven noemt.

InformatieDe Alphacursus gaat op 18 januari van start in Dirksland, op 23 januari in Stellendam en op 6 februari in Middelharnis/Sommelsdijk. Meer informatie: www.alphacursus.nl. Daar is ook het verhaal van Bear Grylls te zien. De contactadressen zijn leomarkwat@hervormddirksland.nl (Dirksland), a.bijl16@chello (Stellendam) en alphacursus.go@gmail.com (Middelharnis/Sommelsdijk).


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!