Lichtjes op oorlogsgraven

Artikel geplaatst op: 23-12-2016

Op kerstavond 1991 plaatsten schoolkinderen voor de eerste keer, op alle graven op de Canadese militaire begraafplaats te Holten, brandende kaarsen. Het initiatief hiertoe werd genomen door Leena van Dam. In haar geboorteland Finland is het traditie om op deze wijze op kerstavond overleden geliefden te herdenken. Sindsdien branden er op 24 december elk jaar kaarsjes op de 1.394 graven van Canadese militairen. Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgraven in zijn woonplaats een lichtje te branden. Hij zette vervolgens een Facebook actie op, in de hoop dat het idee werd opgepakt door anderen. De respons was ongelofelijk, op kerstavond brandden er op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven.

In 2016 krijgt dit mooie project uiteraard weer een vervolg en zijn er inmiddels al meer dan 200 plaatsen aangemeld, waar op kerstavond een kaarsje zal branden bij een oorlogsgraf. Stichting WO2GO zal dit jaar ook voor het eerst meedoen met 'Lichtjes op oorlogsgraven'. Omdat de voorbereidingstijd wat kort is, heeft de stichting besloten om voor dit jaar alleen de kaarsjes te plaatsen bij de graven van geallieerde militairen. Op Goeree-Overflakkee liggen in totaal nog dertig militairen begraven en wel in Den Bommel, Herkingen, Middelharnis, Sommelsdijk, Goedereede en Ouddorp. De rouwkaarsen die geplaatst worden, branden zo'n vijftig uur en zo zal dus op beide kerstdagen een lichtje branden ter herinnering en hen die gevallen zijn voor onze vrijheid. Op diverse begraafplaatsen op het eiland liggen ook nog burgers en Nederlandse militairen begraven die slachtoffer zijn geworden van de oorlog. De stichting moet dit nog goed inventariseren , maar in 2017 zal er ook bij hen zeker een kaarsje branden tijdens de kerstdagen. Men is uiteraard vrij om dat deze kerst ook al te doen! Stichting WO2GO heeft met veel families van de geallieerde militairen contact en het is dan ook een mooi gebaar om hen een aantal mooie foto's te sturen van de lichtjes op de oorlogsgraven. De stichting nodigt u dan ook uit om foto's te maken van het graf bij kaarslicht en deze op te sturen naar de stichting via info@wo2go.nl. Deze foto's stuurt WO2GO door naar de nabestaanden en tevens wordt een selectie van de mooiste foto's op de website en de Facebookpagina van de stichting geplaatst. Graag wel aandacht voor het feit dat u een begraafplaats betreedt. Dit betekent dat het donker kan zijn, neem dus een zaklamp of iets dergelijks mee. Heb respect voor de overledenen, loop dus niet over graven en denk aan het volume van u stem, stilte wordt op prijs gesteld.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!