Stolpersteinproject nu geheel voltooid

Artikel geplaatst op: 23-12-2016

MIDDELHARNIS – Het was de bedoeling geweest om met het leggen van de Stolpersteine de laatste keer, op vrijdag 2 december jl., tot afronding van het Stolpersteineproject Goeree-Overflakkee te komen. Maar doordat één van de straten – de Dirk Bosstraat, waar vijf exemplaren gelegd zouden worden – onverwachts opgebroken bleek, moest er nog een állerlaatste ronde georganiseerd worden. Dat zou binnen niet al te lange tijd plaatsvinden, zo werd 2 december verzekerd, en inmiddels ís het gebeurd.

Dinsdagmiddag 20 december werden de overgebleven vijf Stolpersteine gelegd vóór de woning Dirk Bosstraat 10, waar de Joodse familie Mesritz heeft gewoond: vader Izaäk Mesritz, moeder Grietje Sara Mesritz-de Winter, dochter Eva en de zonen Elias en Leon. Alle vijf werden ze vanaf Goeree-Overflakkee via kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Vader werd daar op 22 oktober 1942 vermoord en moeder op 13 november datzelfde jaar. Op de steentjes van de kinderen staat 30 september 1942 als overlijdensdatum vermeld. Die datum heeft de Nederlandse regering na de oorlog vastgesteld als officiële overlijdensdatum van de omgekomenen van wie de exacte overlijdensdatum niet vastgesteld kon worden. De werkelijke overlijdensdatum van de drie kinderen zal in werkelijkheid een andere zijn. Mogelijk werden de kinderen tegelijk met vader of moeder omgebracht. Maar door ook voor ieder uit dit gezin een Stolperstein in de stoep voor van hun vroegere woning aan te brengen, kregen ook deze vijf van de in totaal 57 vermoorde Joodse medeburgers van de toenmalige eilandelijke samenleving er hun namen terug. De steenlegging was ditmaal een korte plechtigheid en vond in klein gezelschap plaats. De enkele nabestaanden die de familie Mesritz nog heeft, konden er niet bij zijn. Ook was het ditmaal niet de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig die de Stolpersteine in de bestrating aanbracht, maar verzorgde de gemeente Goeree-Overflakkee dit. Het project – van Lionsclub Goeree-Overflakkee en financieel gesteund door het Paul van Hessenfonds en vele sponsoren – is nu geheel voltooid.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!