Jaap Bakelaar presenteert voorlaatste deel over verdwenen Sommelsdijkse middenstanders

Artikel geplaatst op: 19-12-2016

MIDDELHARNIS – Nadat al drie eerdere delen verschenen, liet de Sommelsdijkse Jaap Bakelaar vorige week vrijdagmorgen het vierde deel van de serie ‘Een wandeling langs de middenstand van Sommelsdijk in vroeger tijden’ het levenslicht zien. Opnieuw een aflevering over de neringdoenden van weleer in Sommelsdijk.

In de eerste boekjes, die nog steeds verkrijgbaar zijn, komen de winkeliers voorbij die destijds gevestigd waren aan de Oostdijk, de Westdijk, de Oudelandsedijk, de West-Krakeelstraat, de Voorstraat, het Marktveld, de Oranjestraat, de Enkele Ring, de Dubbele Ring, de Sint Joris Doelstraat en de Kerkstraat. In het nu gepresenteerde deel gaat het over de ondernemers die hun winkels hadden aan de Sint Joris Doelstraat en de Binnenweg. Ook dit vierde deel is rijk voorzien van veelal onbekend historisch fotomateriaal, zowel van de ondernemers als van hun winkels.Voor zijn pensionering was Jaap in de wijkverpleging werkzaam en kwam hij dagelijks bij verschillende ouderen over de vloer. Die wisten heel wat te vertellen over vroeger. Ook met voormalige middenstanders kwam hij in gesprek en uiteindelijk prikkelde dit hem om over de vrijwel verdwenen Sommelsdijkse middenstand een uitgave te gaan maken. Daarbij ondervond, en ondervindt, Jaap ontzettend veel hulp en gastvrijheid van de medewerkers van Streekarchief Goeree-Overflakkee.Eén van de ouderen die Jaap nogal eens nuttige tips aan de hand deed om voor het samenstellen van zijn boeken in contact te komen met nabestaanden van vroegere Sommelsdijkse ondernemers is mevrouw Lena Beijer-Born uit Sommelsdijk. Met haar 90 levensjaren en een geweldig geheugen weet zij nog heel veel uit die tijd, ook hoe onder de ‘ouwe Sommerdîekers’ de familielijnen lopen. Zo hielp ze Jaap bij zijn speurwerk menigmaal de goede weg op en aan haar gunde Jaap dan ook de eer om het eerste exemplaar van deel vier van zijn historische serie te overhandigen.De nog steeds groeiende serie – na dit deel volgt er nog één – wordt door lezers enthousiast ontvangen. Van de eerste drie delen zijn er dan ook honderden verkocht. Kievit Copy & Multimedia in Middelharnis verzorgt de uitgaven voor Jaap. Daar, maar ook bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en bij Jaap Bakelaar zelf, is het boek te koop voor € 10. Wie het boek toegestuurd wil krijgen, kan het bij Jaap bestellen (tel. 06 31091490). Er komen dan nog wel verzendkosten bij.


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!